‘Marina Rossell canta Moustaki vol.2’ is het tweede album dat de Catalaanse zangeres uitbrengt met werk van de Griekse componist Georges Moustaki. Marina Rossell is een van belangrijkste vertegenwoordigers van het Catalaanse lied (‘Cap al Cel‘) en gaf diverse maritieme cd’s uit waaronder ‘Vistas al Mar‘ (2006).

English version below

Marina Rossell (1954) start haar zangcarrière midden jaren ’70 en brengt veertien cd’s uit. Ze werkte o.a. met de flamenco musici Tomatito en cantaor Miguel Poveda, sopraan Montserrat Caballé en natuurlijk Georges Moustaki. Ze geeft concerten door heel Europa, Zuid-Amerika en Noord-Afrika. Marina Rossell heeft een innemende uitstraling. Haar stem heeft iets natuurlijks, iets vanzelfsprekends, alsof het haar geen moeite kost om te zingen en daardoor zeer prettig is om naar te luisteren. Heel gedoseerd zingt ze het werk van Georges Moustaki dat smaakvol wordt begeleidt op piano, accordeon, (bas)gitaar, fagot en allerlei kleine snaarinstrumenten zoals bouzouki en charango. Echter, niet alle stukken zijn even fraai en enkele zelfs overbodig zoals het plat gespeelde ‘Milord‘ en ‘Mitec’. Beiden steken bleek af tegen het bijzondere openingslied ‘Si ara canto..’, ‘Mapa de la tendresa’ of het prachtige ‘Es Massa Tard’ dat door zijn dwingende begeleiding ongelooflijk mooi is. Marina Rossell is een zangeres van wereldformaat, alleen weet nog niet iedereen dat. En daar moet nou eindelijk eens verandering in komen!

English version

‘Marina Rossell canta Moustaki vol.2’ is the second album by Marina Rossel, the Catalonian singer with songs by Georges Moustaki. Marina Rossell is one of the best performers of Catalonian songs (‘Cap al Cel‘) and she released maritme albums like Vistas al Mar‘ (2006).

Marina Rossell (1954) started her career mid ’70s and released fourteen albums. She worked with a lot of fine musicians like the flamenco guitar player Tomatito, cantaor Miguel Poveda, soprano Montserrat Caballé and Georges Moustaki off course. She gave concerts throughout Europa, South America and Nothern Africa. Marina Rossell has a enormous charisma. Her voice is pure and natural and sounds like singing without pressure. Lovely to listen to. Very balanced she sings Geoges Moustaki’s work accompanied by piano, accordion, (bass) guitar, bassoon and several small string instruments like bouzouki and charango. Not all the pieces are fresh and some even dispensable like the over and over heard ‘Milord‘ en ‘Mitec’. Both songs sound totaly different than the exciting opening piece ‘Si ara canto….’, ‘Mapa de la tendresa’ or the wonderful ‘Es Massa Tard’ that sounds very great by it’s compulsory rhythm. Marina Rossell is really a great singer, although a lot of people don’t know her yet. And that’s gót to be changed!

  • Marina Rossell: ‘Marina Rossell canta Georges Moustaki Vol.2’ (Satélite K/Xango Utrecht)

© Mattie Poels.