De Koerdische zangeres Aynur heeft een prachtig intense stem waarmee ze op haar nieuwe cd ‘Hevra‘ (Koerdisch voor ‘samen‘) veel indruk maakt. Met een oprechte bevlogenheid zingt ze over het leven in ‘ballingschap‘, het verdriet, de liefde en de Koerdische hoofdstad Diyarbekir, in Oost-Turkije, waar vijandigheid op de loer ligt.

English version below

Aynur (Doğan-1975) wordt geboren in Çemisgezek, in Oost-Turkije. Ze studeert zang aan de ASM Music School in Istanbul en in 2002 verschijnt haar debuut cd ‘Seyir’. Bovendien zingt enige tijd in Grup Yorum, een protestgroep die regelmatig te maken krijgt met de Turkse overheid vanwege hun politiek getinte teksten. Aynur is populair in Turkije, vooral onder de Koerdische minderheid die nog steeds streeft naar eigen Koerdistan, dat zich uitstrekt van Oost-Turkije, Noord-Syrië, Armenië, Noord-Irak tot aan Noord-Iran. Op het schitterend album ‘Hevra‘ zingt ze puur en eerlijk. Haar stem heeft een enorme zeggingskracht. Volstrekt geloofwaardig hoe soepel ze door de melodieën zweeft en elke lied iets van haarzelf meegeeft. Bijzonder zijn de lange uithalen in ‘Diyarbekir‘ en ‘Xeríw‘ (met piano begeleiding) die door merg en been gaan. En alhoewel haar teksten voor de gemiddelde westerling onverstaanbaar zijn, is haar muziek dat des te meer. De cd is geproduceerd door de Spaanse flamenco gitarist Javier Limón die heel subtiel Zuid-Spaanse invloeden toevoegt door middel van zijn gitaarspel en percussie, aangevuld met ney (fluit), klarinet en cello. ‘Hevra’ (Samen) is een prachtig album van een nu al legendarische zangeres.

Nog meer moois van Aynur – lees ook ‘Rewend

English version

The Kurdish singer Aynur has a wonderful striking voice, impressive on her new album ‘Hevra‘ (Kurdish for ‘together‘). With a honest enthusiasm she sings about living in ‘exile‘, love, pain and about the Kurdish capital Diyarbekir in East Turkey where animosity is growing.

Aynur (Doğan-1975) was born in Çemisgezek, East Turkey. She studied singing at the ASM Music School in Istanbul and in 2002 her dédut recording ‘Seyir’ was released. Above all she was a member of Grup Yorum, a protest group who was imprisoned because of their political lyrics. Aynur is very popular in Turkey, especially within the Kurdish people who are still fighting for their own Kurdistan. On the splendid album ‘Hevra‘ she sings pure and honest. Her voice is so expressiveness. Lovely how flexible she moves through the melodies and give every song something special. The long and high voicings in ‘Diyarbekir‘ and ‘Xeríw‘ (with only piano) are breathtaking. Although her lyrics are incomprehensible for averaged western people: her music speaks for itself. The album is produced by the Spanish flamenco guitarist Javier Limón who adds Southern Spanish influences into the music by his guitar playing and percussion added with ney (flute), clarinet and cello. ‘Hevra’ (Together) is a splendid recording from a legendary singer!

More about Aynur – read as well (in Dutch) ‘Rewend

  • Aynur: ‘hevra together’ (Sony Music)

© Mattie Poels.