De Tsjechische groep Bezobratři speelt op hun dere cd ‘Desátý Den Trní‘ (The Tenth Day of Thorns) akoestische muziek die gebaseerd is op de folk uit Moravië en Slovakije. De band componeert hun eigen stukken en werd daarbij geïnspireerd door de poëzie van de 20ste eeuwse Tsjechische dichters František Halas en Vladimír Holan.

English version below

De groep Bezobratři wordt in 2005 opgericht in Brno (Tsjechië) en neemt in 2010 hun tweede cd ‘Bezobav’ op. Dit album was zo’n groot succes dat de groep zelfs de ‘Anděl Price’ (Tsjechische World Music Award) in ontvangst mocht nemen. Het septet krijgt bekendheid door het gebruik van de (boventoon)fluitjes gemaakt van vlierbessenhout, waar overigens ook hun naam Bezobratři vandaan komt dat ‘Vlierbes Broers‘ betekent. Toch verandert de groep op de derde cd ‘Desátý Den Trní‘ haar aanpak. Enkele musici verlaten de band, de fluitjes worden vervangen door de fujari (extreem lange Tsjechische fluit) en de doedelzak wordt toegevoegd. De cello wordt ingeruild voor de contrabas en zeer belangrijk: met vier zangers krijgen de vocalen veel meer aandacht. Dat is meteen een minpuntje van dit fantastische album. Niet alle zangers zijn even sterk en soms zelfs matig boven het gemiddelde, wat vooral opvalt in solistische stukken. Maar toch blijft ‘Desátý Den Trní‘ van hoge kwaliteit. De composities zijn sterk, gevarieerd en met warme zorg gearrangeerd voor viool, accordeon, snaarinstrumenten, cimbaal en percussie. Ze sluiten perfect aan bij het traditionele (folk) repertoire, waarvan de Moravische meerstemmige liedjes de meest opvallende zijn: bijzonder door de springerige ritmiek. Apart is ook het gebruik van chromatiek (halve tonen) die de muziek een melancholisch dubbele lading geeft. Bezobratři speelt fantastisch eigentijdse folk; bloemrijk gereflecteerd op een rijk muzikaal verleden!

English version

The Czech band Bezobratři plays on their third cd ‘Desátý Den Trní‘ (The Tenth Day of Thorns) acoustic folk music from Moravia and Slovakia. The band composed their own pieces, inspired by the poetry of the Czech poets František Halas and Vladimír Holan.

The group Bezobratři was established in 2005 in Brno (Czech) and recorded in 2010 their second album ‘Bezobav’. This cd had such a huge success that the group got the ‘Anděl Price’ (Czech World Music Award). The septet became well known by the use of (overtone) flutes and shepherd’s pipes which are made of elderberry wood: which also refers to the name of the band Bezobratři, the Elder Brothers. But the group changed the approach on their third cd ‘Desátý Den Trní‘. A few musicians left the band, flutes are replaced by the fujari (very long Czech flute) and the bagpipe is added. The cello is replaced by the double bass and, very important: four singers bring more attention to the vocals. But there is also a small reservation. Not all the vocalists are very well singers, which you can hear in the solo parts. But still ‘Desátý Den Trní‘ is a very strong cd of high quality. The compositions are above averaged music, varied and arranged with a warm feeling for violin, accordion, string instruments, cymbal and percussion. The music fits perfect into the traditional (folk) repertoire. Remarkable are the harmonized Moravian vocal pieces, exciting ‘cause of their jumping rhythm. Original as well is the use of chromatic that gives the music a lovely double feeling. Bezobratři is a fantastic contemporary Czech folk band which beautiful reflects their rich musical heritage!

  • Bezobratři: ‘Desátý Den Trní‘ (Indies Scope/Xango)

© Mattie Poels.