De Tunesische ûd (Arabische luit) speler Dhafer Youssef maakt al jaren avontuurlijke cd’s waarop hij de ûd op onconventionele wijze verwerkt in zijn (elektronische) muziek. Met het vier-luik ‘Birds Requiem’ keert hij terug naar ‘de innerlijke zoektocht van een dolende ziel’, zoals hij het zelf verwoordt. Dat levert verdomd fraaie muziek op!

English version below

Dhafer Youssef wordt in 1967 geboren in de Tunesische kustplaats Téboulba. Hij groeit op in een groot gezin, bouwt zelf zijn eerste instrument en leert zingen op de Koran school. Na diverse optredens tijdens bruiloften heeft hij zoveel geld verdient dat hij zijn eerste ‘echte’ ûd kan kopen en verhuist als negentienjarige jongen naar Wenen. Leert het notenschrift en componeren en werkt o.a. met de blinde Zwitserse accordeonist Otto Lechner. Bovendien krijgt hij carte blanche in de Jazz Club Porgy and Bess en verzorgt maandelijks een concert met o.a. de Tsjechische zangeres Iva Bittova, contrabas gigant Renaud Garcia-Fons en trombonist Christian Muthspiel. In 1996 verschijnt zijn debuut ‘Musafer’ waarmee hij de toon zet en op organische wijze oosterse en westerse muziek bij elkaar brengt. Dhafer Youssef neemt in totaal zes cd’s op waar nu zijn zevende ‘Birds Requiem’ aan wordt toegevoegd. Een haast meditatief album met soms bijna stilstaande muziek die filmische beelden oproept, opgebouwd uit vier pijlers: ‘Birds Canticum’, ‘Fuga Hirundinum’, ‘Archaic Feathers’ en ‘Whirling Birds Ceremony’. Ze zijn verdeeld over de cd (aangevuld met nog zeven stukken) en hebben een thematische eenheid waarbij ûd, klarinet en piano de belangrijkste instrumenten zijn, aangevuld met de magische stem van Youssef. Hij heeft een warm timbre en een ongelooflijk bereik dat zeker in het openingsstuk opzienbarend is. Prachtig is ook het klarinet spel van Hüsnü Senlendirici (foto) die ‘zingt‘ door zijn instrument en samen met Aytaç Dogan, hier op kanun (citer), jarenlang speelde in het legendarisch Turkse Taksim Trio. Daarnaast zijn opmerkelijk de ‘zwevende’ trompet Nils-Peter Molvaer, het aanvullende pianospel van Kristjan Rnadalu en de stevige rock gitaar in ‘Blending Souls…‘ van Eivind Aarset. ‘Birds Requiem’ is de meest intense cd van Dhafer Youssef tot nu toe. Prachtig diepgaande muziek die moeilijk te beschrijven is en alleen ervaren kan worden door er gewoon naar te luisteren.

Dhafer Youssef komt in 2014 voor twee concerten naar Nederland 16 april Lantaren Venster (Rotterdam) 17 april Bimhuis (Amsterdam)

English version

For years the Tunisian ûd (Arabic lute) player Dhafer Youssef recorded adventurous cd’s with unconventional (electronic) music. His last cd ‘Birds Requiem’ is, in his own words: ‘an inner search of a wandering soul’, which brings exciting music.

Dhafer Youssef was born in 1967 in the Tunisian coastal village Téboulba. He grew up in a big family, built his first instrument by his own and learned to sing at the Koran school. After a few wedding parties he earned enough money to buy his first ‘real’ oud and moved to Vienna. He learned how to write and compose music and played with the blind accordionist Otto Lechner. Above all he got carte blanche at the Jazz Club Porgy and Bess in programming his own group for a monthly concert and played with the Czech singer Iva Bittova, double bass master Renaud Garcia-Fons and trombonist Christian Muthspiel. In 1996 he recorded his debut ‘Musafer’ on which he starts bringing east & west music together. Dhafer Youssef recorded six cd’s, add with his seventh ‘Birds Requiem’. An almost meditative and significant album, built on four compositions: ‘Birds Canticum’, ‘Fuga Hirundinum’, ‘Archaic Feathers’ en ‘Whirling Birds Ceremony’. These are divided over the cd and added with seven other pieces, where oud, clarinet and piano are the most important instruments. His voice got a warm sound and a extreme range, beautiful in the opening piece. Splendid is the ‘melodic’ clarinet of Hüsnü Senlendirici (photo) who played for years with Aytaç Dogan, here on kanun (citer), in the legendary Turkish Taksim Trio. We hear as well the remarkable ‘floating’ trumpet of Nils-Peter Molvaer, the piano parts of Kristjan Rnadalu and the heavy rock guitar in ‘Blending Souls…‘ of Eivind Aarset. ‘Birds Requiem’ is the most intense cd of Dhafer Youssef ’till now. Beautiful deep music, hard to describe but best experienced by just listening.

  • Dhafer Youssef: ‘Birds Requiem’ (Okeh Records-Sony/Musiqmama)

© Mattie Poels.