De Amsterdamse band KOFFIE bracht in november 2013 hun tweede album ‘Éh Lady‘ uit, alleen te verkrijgen op vinyl en digitaal. Een dampende mix van afro beat, soul, funk en jazz, gespeeld met veel energie. De groep leunt aan tegen de muziekstijl van Fela Kuti en Ebo Taylor maar geeft er een eigen, vers gebrande draai aan.

English version below

Muzikanten worden steeds jonger en steeds beter: daarvan is KOFFIE het enerverende bewijs. Een sextet uit Amsterdam dat hun muziek baseert op de afro beat. Vandaar dat de groep besloot om hun tweede album op te nemen in Oost-Berlijn, daar waar afro beat legenden Ebo Taylor en Tony Allen (drummer van Fela Kuti) hun muziek opnamen. In deze inspirerende ambiance werd met de technicus van Taylor ‘Éh Lady‘ in een keer, analoog opgenomen. Een doortastend album met pakkende, korte opeenvolgende thema’s (vaak niet meer dan vijf tonen), gespeeld op sax, gitaar en keyboards. Dit wordt ondersteund door spitse baslijnen, zeer ritmisch groovende drums en percussie (conga) partijen, met energieke dubbele lagen, vitaal en zeer dansbaar. De groep klinkt hecht en compact. Door het gebruik van veelal niet meer dan twee akkoorden krijgt de muziek een bezwerend, bijna hypnotiserend karakter. Dit wordt fraai aangevuld met pakkende solo’s op toetsen en vooral saxofoon die beiden prachtig gebruik maken van modale jazz die de muziek extra interessant maakt. KOFFIE is een frisse jonge band die afro beat speelt anno 2013, met een flinke dosis cafeïne!

  • Album presentatie DOKA – Amsterdam op 20 november 2013

English version

The Amsterdam based band KOFFIE (coffee) released november 2013 their second album ‘Éh Lady‘, only on vinyl or digital. A steaming and energetic mix of afro beat, soul, funk and jazz. The group’s inspired by the music of Fela Kuti and Ebo Taylor but turns it into their own ‘fresh burned coffee’.

Musicians nowadays are younger and play better: KOFFIE is the evidence. A sextet from Amsterdam recording their second album in East-Berlin, where the afro beat legends Ebo Taylor and Tony Allen (drummer of Fela Kuti) recorded their music. In this inspriring ambiance KOFFIE recorded with Taylor’s engineer ‘Éh Lady‘ an analog one-room recording. A vigorous album with catchy, short theme’s (often only five notes) played on sax, keyboards and guitar. Accompanied by rhythmic bass lines, very groovy drums and percussion (conga) patterns, filled with energetic dual lines. Vital and very danceable. The group sounds tight and compact. By the use of only a few chords, the music gets adjured, almost hypnotized. We also hear fresh solo’s on keyboards and saxophone with the use of modal jazz which makes it even more interesting. KOFFIE is a cool and young band which plays afro beat of the year 2013, with a fine dose caffeine!

  • KOFFIE ‘Éh Lady‘ (Dox Records)

© Mattie Poels.