De Limburgse zanger Arno Adams wordt op zijn nieuwste cd ‘Maondaagmorgezon’ begeleid door pianist Mike Roelofs en bassist Jo Didderen. Geen gitaar dus, dit keer. Zijn bewogen leven, zijn verslavingen en zijn ziekte levert warme, intieme muziek op en geeft deze Belfeldse zanger een ongekende diepgang met internationale allure.

Arno Adams kreeg enige landelijke bekendheid door een artikel uit 2005 in een dagblad. Na te zijn afgekickt in een verslavingskliniek nam hij de cd ‘Ich weit desse d’r bus’ (Ik weet dat jij er bent) op. Een ongekend mooi album van een zanger die de keerzijde van het leven heeft gekend, muzikaal vertaald tot een van de fraaiste nationale cd’s, gezongen in Limburgs dialect. Zijn muziek is eerlijk, puur en recht uit het hart. Iets soortgelijks vinden we ook terug op zijn laatste cd ‘Maondaagmorgezon’ (Maandagochtendzon). Met ingetogen bevlogenheid zingt hij over zijn jeugd, zijn zoektocht, de liefde of onrecht. Luisterliedjes met in elk een geslepen muzikale diepgang en bijzondere melodische wendingen. Het nostalgische ‘Mien Maas’ (Mijn Maas), de mijmering in ‘Woa’ (Waar), schuldgevoel in ‘Doezende’ (Duizenden) of zwartgalligheid in ‘Ut Rioel’ (Het Riool): het zijn allemaal pareltjes. Intiem gezongen door Arno Adams en fraai begeleid door twee fantastische musici die hem prachtig muzikaal volgen en hun sporen al lang en breed hebben verdiend binnen de jazz en geïmproviseerde muziek. ‘Maondaagmorgezon’ is, anders dan de titel misschien zou vermoeden, een cd voor elke dag, het hele jaar door, voor iedereen!

Op zondag 1 december 2013 presenteert Hans Heijnen de film ‘Belfeld Blues’ over het leven van Arno Adams in City Cinema Venlo.

English version

Arno Adams is one of the finest Dutch singers, who sings in the Limburgs dialect, accompanied by pianist Mike Roelofs and bass player Jo Didderen. So, no guitar, his favorite instrument. His moved life, drug addiction and his decease gives intimate music with an international airs.

Arno Adams became a little well known by an article from 2005 in a Dutch newspaper. After his addiction he recorded the cd ‘Ich weit desse d’r bus’ (I know you’re here). A really splendid record from a singer who’ve seen it all. One of the best Dutch records ever, sung in Southern dialect. Similar like his last album ‘Maondaagmorgezon’ (Monday morning sun). With subtle enthusiasm he sings about his youth, the search, love and injustice. The nostalgic ‘Mien Maas’ (Dutch river), the reverie of ‘Woa’ (Where), the guilt in ‘Doezende’ (Thousands) or the pessimistic ‘Ut Rioel’ (The drain): all lovely songs, sung intimately by Arno Adams. Sharpened by musical depth and special melodic movements, accompanied by two fantastic jazz/improvising musicians. That makes ‘Maondaagmorgezon’ not only an album for the beginning of the week, but it’s music for throughout the year, for everyone!

  • Arno Adams: ‘Maondaagmorgezon’ (Inbetweens Records)

© Mattie Poels.