Zangeres Maria Del Mar Bonet uit Mallorca heeft altijd een zwak gehad voor de poëzie van haar eilandgenoot Rosselló-Pòrcel. Een dichter uit Palma die in 1938 op 24-jarige leeftijd overleed aan tuberculose. Op 3 augustus 2013 was het precies een eeuw geleden dat hij werd geboren. Een mooie gelegenheid om een prachtige verzamel-album uit te brengen met werk van haar favoriete dichter.

English version below

Op ‘Fira encesa’ (Vrolijk Carnaval) staan opnamen uit begin jaren ’70, 2001 en een opname uit februari 2013. Alle muziek is geschreven door Maria Del Mar Bonet. Verschillende soorten liedjes die ook een verscheidenheid aan arrangementen laten horen. Sommige opnamen, enkele meer dan veertig jaar oud, klinken gedateerd, overgoten met strijkers en blazers die de muziek onnodig opblazen. Maar Del Mar Bonet zingt met een kostelijk en overtuigend gemak de originele, strijdbare melodieën. ‘Ronda amb fatasmas’, ‘Sonet’ en ‘Sóller’ zijn juweeltjes waarin je wordt meegenomen in een chanson ambiance die door de folk revival van de jaren ’60 nog eens werd versterkt. Jammer daarbij is wel dat haar stemkleur varieert en haar zang soms ‘geknepen’ klinkt. Maar voor wie daar geen last van heeft, is ‘Fira encesa’ een werkelijk prachtig document waar metaforische poëzie schitterend op muziek is gezet!

Maria del Mar Bonet (Palma/Mallorca) woont vanaf 1966 in Barcelona waar ze naast muziek ook een keramiek studie volgde. Vanaf de jaren ’70 geeft ze steeds meer concerten en combineert haar muziek carrière met de keramiek. In haar liedjes is steevast de folklore hoorbaar van de Balearen, Catalonië en Andalusië (openingslied ‘Inici de Campana’). Bovendien combineert ze deze met muziek uit o.a. Noord Afrika (Youth Orchestra of Tunisia), Griekenland (Maria Farantouri), Turkije (Zülfü Livanelli). Ze nam meer dan dertig albums op en wint diverse prijzen waaronder de ‘Gold Disc’ voor de single L’àguila negra en No voldria res més ara uit 1971. Bovendien wint ze de SGAE Prize of Music voor het beste Catalaanse album ‘Raixa‘ (2002). Terecht!

English Version

Singer Maria Del Mar Bonet always loved the poems from Rosselló-Pòrcel, a co-occupant from Mallorca. Rosselló-Pòrcel was born in Palma in 1938 and died after tuberculosis, only 24 years old. On August 3 – 2013, it was a century ago that he was born. A wonderful opportunity to release this compilation album.

‘Fira encesa’ (Merry Carnaval) consists recordings from the early ’70’s, 2001 and one new song from February 2013; all compositions of Maria Del Mar Bonet. Different kind of songs, with all kinds of arrangements.  A few recordings, some more than fourty years old, sound dated. Poured over with strings and brass which unnecessary blow up the music. But Del Mar Bonet sings with a  delicious and persuasive voice the original songs. ‘Ronda amb fatasmas’, ‘Sonet’ en ‘Sóller‘ are really wonderful in which you are moved in a chanson ambiance: fortified by the folk revival of the sixties. A pity that her voice sometimes sound a little pinched. But who doesn’t care about this, ‘Fira encesa’ is a remarkable and delightful document where metaphorical poems are wonderful put to music.

Maria del Mar Bonet (Palma/Mallorca) lives in Barcelona since 1966. She studied music and ceramic. From the ’70’s she gives more and more concerts and combines her music with her ceramic career. The folklore is still recognizable in her songs. She combines also music from North-Africa (Youth Orchestra of Tunisia), Greece (Maria Farantouri) and Turkey (Zülfü Livanelli) in her songs. She recorder more than thirty albums and wins several prices like the ‘Gold Disc’ for the single L’àguila negra and No voldria res més ara from 1971. She also wins the SGAE Prize of Music for the best Catalan album ‘Raixa‘ (2002). Indeed!

  •  Maria Del Mar Bonet: ‘Fira encesa’ (Picap/Harmonia Mundi)

© Mattie Poels.