De muziek van de Engels componist York Bowen werd aanvankelijk veel uitgevoerd. Hij componeerde in de Laat Romantische stijl: te ‘ouderwets’ voor de nieuwe generatie en te ‘modern‘ voor de oudere. Toch is zijn muziek zeer de moeite waard, getuige de nieuwe cd van violiste Chloë Hanslip en pianist Danny Driver die het complete werk voor piano & viool van Bowen op 2-cd zette.

English version below

Pianist en violist York Bowen (Londen 1884/1961) was de zoon van een whisky brouwer. Studeert aan de Royal Academy of Music waaraan hij zijn hele leven verbonden bleef als piano docent. Bowen was een virtuoos pianist en speelde regelmatig de première van zijn eigen werken. Hij kreeg (deels ten onrechte) de bijnaam ‘The English Rachmaninov‘, aangezien zijn werk weliswaar door Rachmaninov is beïnvloed maar ook door Richard Strauss en zeker door het impressionisme van Debussy. Bowen componeerde zo’n 155 werken, waaronder veel kamermuziek en was naast componist en violist ook dirigent, organist, hoornist. Terwijl tijdgenoten van Bowen zich bezighielden met nationalistische muziek (Fauré, Elgar, Sibelius) en in Frankrijk de ‘Groupe des Six’ (o.a. Poulenc, Auric, Milhaud) ontstond, creëerde Bowen zijn eigen Laat Romantische stijl, dat hij volhield tot aan zijn dood en langzaam in de vergetelheid raakte.

De dubbel-cd ‘Complete works for violin and piano‘ bestrijkt twee derde van het leven van Bowen. Het jongste werk ‘Romance in D flat major’ stamt uit 1900: Bowen is dan 16 jaar oud. Het oudste werk ‘Song’ en ‘Bolero’ stammen uit 1949. Opvallend is de gedrevenheid waarmee violiste Chloë Hanslip en pianist Danny Driver het werk van Bowen uitvoeren. De muziek is aan de ene kant expressief en virtuoos (met hier en daar een stortvloed aan noten) en aan de andere kant intens en diepgaand. Tempo en sfeer wisselen elkaar voortdurend af, maar het blijft aangenaam, zeer toegankelijk en behoudt zijn transparantie. Het duo Hanslip en Driver laat de muziek stralen; markant en zelfverzekerd. In deze schitterende tijdloze uitvoering wordt de componist York Bowen weer op waarde geschat en nooit meer vergeten! (Zie ook: York Bowen Society).

English version

The music of the English composer York Bowen (London 1884/1961) was well known at the start of his career. He composed in the Romantic style. A way of composing he remained his whole life and became to ‘old fashioned‘ for the new generation and to ‘modern’ for the old one. On this 2-cd you’ll hear the ‘Complete works for violin and piano’, played by violinist Chloë Hanslip and pianist Danny Driver.

Pianist and violinist York Bowen was a son of a whisky distiller. He studied at the Royal Academy of Music on which he became later a piano teacher. Bowen was a virtuoso piano player who mostly performed the premiere of his own compositions. He got (unfortunately) the nickname ‘The English Rachmaninov‘: his music was influenced by the Russian composer Rachmaninov but also by Richard Strauss and certainly by the impressionism of Debussy. Bowen composed more than 155 compositions, with a lot of chamber music. He was, besides composer and pianist, also a conductor, organ- and horn player. While his contemporary composers wrote nationalistic music (Fauré, Elgar, Sibelius) and in France the ‘Groupe des Six’ (Poulenc, Auric, Milhaud) created their own style, Bowen kept composing his own Romantic style. A way of composing he kept on working with ’till his death in 1961 and slowly was being forgotten.

The double-cd ‘Complete works for violin and piano‘ covers three parts of Bowen’s life. His youngest composition ‘Romance in D flat major’ he composed in 1900, sixteen years old. His oldest pieces ‘Song’ en ‘Bolero’ he wrote in 1949. Remarkable is the performances of violinist Chloë Hanslip and pianist Danny Driver, played with a wonderful and excellent drive. Bowen’s music is in one way expressive and virtuoso (with sometimes a floods of notes) and in the other intense and comprehensive. The duo Hanslip and Driver let the music shine, striking and confident. Although the music is full of tempo and ambiance changes, they easily manage to keep it enjoyable, accessible and very open. In this striking performance York Bowen’s music is very valuable and will never be forgotten. (See also: York Bowen Society).

Chloë Hanslip / Danny Driver: ‘Complete works for violin and piano’ – York Bowen (Hypérion/New Arts International).

© Mattie Poels.