Teresa Salgueiro is vanaf 1987 de zangeres van de immens populaire Portugese groep Madredeus. Samen met gitarist en producer Pedro Ayres Magalhães is zij jaren lang het gezicht van dit kwintet. In 2005 neemt ze, naast Madredeus, haar eerste solo cd op en daar wordt begin 2013 haar nieuwste album ‘O Mistério’ aan toegevoegd.

English version below

Teresa Salgueiro (Lissabon/1968) gaat op ‘O Mistério‘ (‘Het Mysterie‘) haar eigen muzikale weg. Ze schrijft voor het eerst haar eigen teksten en samen met haar band de muziek. Moderne en gedurfde muziek, gespeeld in min of meer dezelfde bezetting als Madredeus; gitaar, accordeon, bas en percussie (geen keyboards). De cd werd opgenomen in de buurt van Lissabon in het klooster van Arrábida. Een inspirerende plek in de bergen met uitzicht op de Atlantische Oceaan. De muziek van Teresa Salgueiro excelleert in een meer hedendaagse uitstraling. Elk stuk is sober georkestreerd met scherpzinnige en originele arrangementen, waarin gitaar en vooral accordeon een zeer bepalende rol innemen: hier en daar aangevuld met gestreken contrabas. Onvoorspelbare melodieën worden overtuigend gezongen door Salgueiro die hiermee het Portugese hart raakt, met als een van de hoogtepunten het prachtige loflied ‘Lisboa‘. Een melancholische terugblik en ode aan haar geboorteplaats Lissabon, waar ze in 1987 samen met Pedro Ayres Magalhães de groep Madredeus begon. Nu, 26 jaar later, is ze klaar voor een nieuwe carriere, waarbij het geheim van ‘O Mistério‘ prachtige muziek oplevert.

English version

From 1987 Teresa Salgueiro and Pedro Ayres Magalhães were the main members of the famous Portuguese band Madredeus. In 2005 Salgueiro started her solo recordings with her latest release from 2013 ‘O Mistério’ (‘The Mystery’).

Teresa Salgueiro (Lisbon/1968) finds her own way on ‘O Mistério’. She writes her own lyrics for the first time and composed the music with her band of four musicians. Modern en adventurous music, played with almost the same instruments as Madredeus: guitar, accordion, bass and percussion (no keyboards). The album was recorded near Lisboa, at the Arrábida Monastery in the mountains, with an inspiring Atlantic Ocean view. Teresa Salgueiro’s music got an nowadays feeling. Every piece is moderate orchestrated with fine and perspicacious arrangements with secure parts for guitar and especially accordion: added with bowed double bass. Unpredictable melody’s are sung very persuasive by Salgueiro, who really touches the Portugese heart with her remarkable voice. One highlight is ‘Lisboa’. A melancholic ode and review to the birthplace Lisbon, where she and Pedro Ayres Magalhães started Madredeus in 1987. Now, 26 years later, she is ready for a new career, in which the secret of ‘O Mistério‘ brings wonderful music.

Teresa Salgueiro: ‘O Mistério‘ (LCMusic)

© Mattie Poels.