In het nieuwste Windstreken project ‘Mundum Renovavit’, werkt Pieter de Mast samen met componist Leonard Evers. Zij transformeren Middeleeuwse melodieën naar de 21ste eeuw aangevuld met drie werken, gezongen door het Kamerkoor Collegium Musicum onder leiding van Gilles Michels.

English version below

‘Mundum Renovavit’ is een eigenzinnig en bijzonder project. Tegen een Middeleeuwse achtergrond horen we een feest van herkenning, ontplooiing en verrassing. Een schitterende crossover. Het gebruik van uiteenlopende instrumenten geeft elke compositie een volledig nieuwe sfeer waarin je wordt ontvoerd in opwindende klank combinaties. Zo horen we Arabische percussie en Arabische luit (ûd) maar ook cello en altviool (schitterend in ‘Epiphany’). Het orgel geeft de muziek iets sacraals terwijl het blaaswerk van leider en saxofonist/fluitist Peter de Mast ervoor zorgt dat de muziek naar het heden lonkt. Thema’s worden gelardeerd met improvisatie op altviool, orgel, fluit en percussie. Drie stukken zijn originele Middeleeuwse composities, eigentijds bewerkt voor kamerkoor door Leonard Evers, die ook twee nieuwe stukken componeerde. Zoals ‘Ubi Caritas’, waarin hij de Gregoriaanse melodie als Cantus Firmus gebruikt: de uitgangsmelodie voor een nieuwe compositie. Een compositie techniek die overigens zeer gebruikelijk was in de Renaissance en Barok. Ronduit schitterend zijn ‘Nadim’ (prachtige gezongen en geschreven door Kamel Hors) en het slotstuk ‘For the Young Ones‘ (zie youtube beneden) van initiator Pieter de Mast. ‘Mundum Renovavit’ werd live opgenomen in 2012 in Leiden en biedt een schildering van markante muziek voor de avontuurlijke luisteraar!

Windstreken: Pieter de Mast: sopraansaxofoon en fluiten / Sebastiaan van Delft: orgel, kistorgel / Udo Demandt: percussie / Kamal Hors: ud en zang / Oene van Geel: altviool / Jörg Brinkmann: cello / Leonard Evers: componist/arrangeur / Collegium Musicum kamerkoor

English version

In the new project ‘Mundum Renovavit’ of the Dutch ensemble Windstreken, Pieter de Mast works together with composer Leonard Evers. They transform melody’s from the Middle Ages to the 21th century, added with three works, sung by Collegium Musicum. A chamber choir conducted by Gilles Michels.

‘Mundum Renovavit’ is a idiosyncratic project. Through a scenery of Middle Ages atmosphere, we are joyed by recognition, development and surprise. A wonderful crossover mix. The use of several different instruments gives each composition a brand new sound and makes you feel like being ‘kidnapped’ in exciting tone combinations. We hear Arabic percussion and Arabic lute (oud) and also cello and viola (wonderful in Epiphany’). The organ adds a sacred voice while the wind instruments of leader Pieter de Mast gives the music a contemporary feeling. Theme’s are lard with improvisations on viola, organ, flute and percussion. Three pieces are original Middle Aged compositions, arranged by Leonard Evers, who also wrote two new ones. Like ‘Ubi Caritas’, in which he uses the Gregorian melody’s as Cantus Firmus: the basic melody for a new composition. A compose technique, often being used in the Renaissance and Baroque. Remarkable are ‘Nadim’ (beautiful sung and composed by Kamel Hors) and the final piece ‘For the Young Ones‘ (scroll for youtube), written by initiator Pieter de Mast. ‘Mundum Renovavit’ was recorded live in Leiden in 2012 and is a great exposer of striking music for adventurous listeners!

  • Windstreken: ‘Mundum Renovavit’ (IceB4T/Music&Words)

© Mattie Poels.