De bandoneon wordt algemeen geassocieerd met de tango. Het instrument werd uitgevonden midden 19de eeuw in Duitsland en bereikte Argentinië eind 19de eeuw. Helena Rüegg laat samen met Michel Godard en Quique Sinesi op ‘Dias de Felicidad’ een innovatie bandoneon muziek horen. In een tango, milonga en improvisatie zetting, geeft zij het instrument een nieuw elan.

Rond 1850 ontwikkelde Carl Friedrich Zimmermann de bandoneon als begeleidingsinstrument voor processies en mijnwerkersliedjes. Het instrument werd in de 20- en 30-er jaren van de twintigste eeuw zeer populair in heel Duitsland en eind 19de eeuw door emigranten meegenomen naar Argentinië en Uruguay waar de milonga en later de tango ontstond. De bandoneon keerde begin 20ste eeuw weer ’terug’ naar Europa doordat de tango populair werd in Parijs.

De bandoneon is een erg geliefd instrument door zijn expressie en melancholisch timbre. Op de laatste cd van de Zwitserse bandoneoniste Helena Rüegg komen we het allemaal tegen. Ze werd geboren in Zürich, maar woont tegenwoordig afwisselend in Keulen en Parijs. Ze studeerde aan het Rotterdam’s Conservatorium (tot 1998) en nam acht cd’s op, met als meest recente ‘Dias de Felicidad’. Ze wordt bijgestaan door de Fransman Michel Godard: meester op de tuba, basgitarist en serpent (blaasinstrument) speler. Op gitaar en charango (snaarinstrument uit de Andes) horen we Quique Sinesi uit Argentinië. Het trio speelt een mix van milonga, tango en nieuw gecomponeerde stukken waar Argentinië en Uruguay muzikaal nooit ver weg zijn. Kernachtige muziek waarmee met weinig middelen het maximale wordt bereikt, door elkaar muzikaal de ruimte te geven. Begeleidingen gaan organisch en moeiteloos over in solistische fragmenten: heel vanzelfsprekend en met groot gemak waardoor je bijna zou vergeten hoe knap deze musici op elkaar zijn ingespeeld. De composities hebben een hoog filmische lading en zijn eigenlijk ‘liedjes zonder woorden’ met prachtige thematiek. Solo’s horen we vooral op tuba en gitaar in prachtig omspeelde thema’s, zonder onnodig gepiel. ‘Dias de Felicidad’ heeft een verstild karakter en is weliswaar een ’tango-cd’, maar dan wel een zonder harde randjes.

  • Helena Rüegg – Michel Godard – Quiqui Sinesi: ‘Dias de Felicidad’ (enja Records/NewArtsInternational)

© Mattie Poels.