De Britse componiste Jocelyn Pook schreef muziek voor de dans performance ‘Desh’ in opdracht voor de Akram Khan Company uit Londen: een solo dansstuk door Akram Khan; première eind 2011. Kernachtige muziek met een dubbele lading, doorspekt met locatie opnamen van kinderstemmen, straat-, natuur- en havengeluiden uit Bangladesh. Adembenemend!

De muziek op ‘Desh’ is melancholiek, droefgeestig en zorgt voor een weemoedige lente in je buik. De composities hebben een langzame opbouw, zijn daardoor spannend maar ook energiek. Jocelyn Pook is een originele componiste die smaak heeft voor (langzame) melodieën, balans en structuur en dit laat versmelten op ‘Desh’, dat overigens ‘Thuisland’ betekent in het Bengaals, Noord Oost India. Enkele stukken worden gelardeerd met locatie opnamen uit Bangladesh die als ritmen (Metalic Sonata) of als klank aanvulling (Bleeding Soles) dienen en de composities een dubbele lading bezorgd. We horen raakvlakken met de muziek van Michael Nyman: waar korte muzikale fragmenten steeds worden herhaald en gevarieerd. Daarnaast klinkt in enkele werken (zoals Honey Bee Story) de energie door van de minimalist Philip Glass. Naast een aantal instrumentale georkestreerde stukken (gespeeld door het Bulgarian Orchestra), staan er op ‘Desh‘ vocale werken die o.a. gezongen worden door Melanie Pappenheim, de uit Bangladesh afkomstige Sohini Alam en Natacha Atlas. Juist die subtiele verwerking van Bangladese zang met de Westerse tonaliteit (Bleeding Soles) bezorgd de muziek een opzienbarende schoonheid. Een echte ear-catcher is het openingslied ‘Hallelujah’ (Hebreeuwse Psalm 117), gezongen door de Rabbijnse scholier Jeremy Schonfield en Jocelyn Pook. Een werkelijk volmaakte melodie, indrukwekkend gearrangeerd en schitterend uitgevoerd.

De composities op ‘Desh’ hebben een organisch verloop en eindigen veelal anders dan ze zijn begonnen. Muziek voor de aandachtige luisteraar die het weliswaar zonder beelden moet doen: maar die komen vanzelf, als je er maar rustig voor gaat zitten.


Jocelyn Pook
studeert tot 1983 viool aan de Guildhall School of Music & Drama. Ze toert vervolgens met o.a. Peter Gabriel, Laurie Anderson en PJ Harvey en haar eigen Jocelyn Pook Ensemble waarmee ze concerten geeft en composities uitvoert die ze schreef voor films. Pook schreef muziek voor commercials, tv shows, films en theater. Voor ‘Speaking in Tunes’ (muziektheater) won ze de British Composer Award en voor de theaterproductie ‘St Joan’ de Olivier Award. Bovendien schreef ze de voetbal opera ‘Ingerland’. Het grote publiek kent haar van de Stanley Kubrick’s film ‘Eyes Wide Shut’ uit 1999 met Tom Cruise en Nicole Kidman.

  • Jocelyn Pook: ‘Desh’ (POOK MUSIC PM001)

© Mattie Poels.