‘Stockholm-Dakar’ is de tweede cd van het duo Sousou & Maher Cissoko. Een ritmisch album waar de kora (harp) een belangrijke rol speelt. Niet zo vreemd want de liefde voor dit West Afrikaanse instrument bracht de Zweedse zangeres Sousou en Senegalese kora speler Maher bij elkaar. Het resultaat is een aangename cd met een variëteit aan stijlen.

Zangeres Sousou groeide op in Zuid Zweden. Begin jaren ’90 speelde haar vader, zelf accordeonist, samen met de griot (verhalenverteller) en kora muzikant Alagi Mbye uit Gambia. Sousou raakt zo gefascineerd door dit fantastische instrument, dat zij op uitnodiging van BBC Music Award winnaar Solo Cissoko, naar Senegal vertrok op zoek naar de roots van de kora. Daar leert zij Maher kennen, zelf kora speler van wie ze les krijgt en met wie ze jaren later trouwt. Ze nemen hun debuut cd ‘Adouna’ op in 2008 en drie jaar later ‘Stockholm-Dakar’. Op dit album zingt en speelt Sousou gitaar, Maher de kora en schreven ze beiden de meeste stukken.


‘Stockholm-Dakar
‘ is een muzikale versmelting tussen Scandinavië en West Afrika. Folk georiënteerde harmonieën worden ondersteunend met West Afrikaanse ritmiek door (talking) drums, kalabas, djembé, aangevuld met gitaar en toetsen. Nummers als ‘Lita på mig’, ‘Sida vid sida’ en ‘Come Closer’ hebben zo’n wonderbaarlijke Zweeds/Senegalese mix. Een zeer aangenaam resultaat met goed in gehoor liggende melodieën die worden gezongen door Sousou en Maher in het Mandinka, Zweeds, Wolof en Engels. Sousou speelt gitaar en heeft een opmerkelijk heldere stem met hier en daar een hees, onbevangen randje. Iets soortgelijks geldt voor de vocalen van Maher die de muziek nog verder transformeert naar een West Afrikaanse signatuur met uitgekiende solistische kora fragmenten die voor complementaire schoonheid zorgen. ‘Stockholm-Dakar‘ klinkt eerlijk en oprecht en waaruit maar weer eens blijkt dat landsgrenzen nog wel bestaan maar muzikale steeds verder vervagen.

Sousou & Maher Cissoko zijn in Nederland tijdens

de World Sessions toer: 5 t/m 13 april 2013

  • Sousou & Maher Cissoko: ‘Stockholm-Dakar’ (Ajabu Records – 2011)

© Mattie Poels.