De muziek van zangeres Rim Banna uit Nazareth balanceert al jaren op de rand van het Palestijns-Israëlisch conflict. De samenwerking met Erik Hillestad uit Noorwegen, leverde vier prachtige cd’s op: nu aangevuld met haar laatste ‘Revelation of Ecstasy & Rebellion’, gearrangeerd door de Noorse pianist Bugge Wesseltoft.

Gedichten van zowel moderne als oude Arabische poëten uit Palestina, Iraq, Iran, Egypte en Tunesië werden door Rim Banna op muziek gezet. Rashed Hussein uit Palestina, de Irakese dichter Badr Shakir al Sayyab (1926-’64) en Ibn al-Farid (1181-1235): een dichter uit Egypte die het prachtige ‘De Smaak van Liefde’ en ‘Mijn Hart vertelt het me‘ schreef.

De sfeer op ‘Revelation of Ecstasy & Rebellion‘ is sereen en innemend, maar ook doortastend en dynamisch. Een schijnbaar paradoxaal kenmerk dat we steevast tegenkomen in het werk van Rim Banna. Een zangeres die met gemak de kern van de problematiek raakt en daarmee de ziel van de luisteraar, zonder daarbij pathetisch te worden. Een bijzonder sympathieke aanpak die niet alleen respect afdwingt maar Rim Banna maakt tot de exponent van Palestina.

Producer en arrangeur Bugge Wesseltoft, die zijn eigen cd’s regelmatig lardeert met elektronica, gebruikt nu dezelfde aanpak bij de muziek van Rim Banna. We horen musici uit Palastina, Tunesië, Noorwegen, India op de kanun (zither), oud (Arabische luit), ney (fluit), (elektrische) gitaar, cello en bas aangevuld met drums-elektronica, ambiant sounds en pianospel van Wesseltoft. De Tunesische rapper ‘Mr.Kaz’ levert een kleine bijdrage in het liefdeslied ‘Don’t increase his agony’, inclusief fuzzy gitaar. De beladen ambiance op ‘Revelation of Ecstasy & Rebellion‘, die voor een deel is opgedragen aan de Arabische Lente, is bijzonder goed aangevoeld door pianist Wesseltoft. Hij transformeerde Banna’s composities tot beeldende, filmische muziek met een prachtige onderhuidse spanning die nergens tot uitbarsting komt. De muziek is mooi in balans en heeft een ogenschijnlijke religieuze bedding waarbij Rim Banna haar integere en inwendige muzikale kracht laat horen, zoals je die maar zelden tegenkomt!

  • Rim Banna: ‘Revelation of Ecstasy & Rebellion’ (Kirkelig Kulturverksted/Xango)

© Mattie Poels.