De derde cd ‘Exile’ van de Senegalese zanger Nuru Kane bevat een mixage aan stijlen. Aanvankelijk start hij als (break)dancer in Dakar maar als hij eind jaren ’90 naar Parijs emigreert en in veel groepen speelt, ontwikkelt hij zich tot een multi-instrumentalist. Leert in Marokko de religieuze muziek, de gnawa, kennen en bespeelt de guimbri, gitaar en schrijft zijn eigen muziek.

Nuru Kane wordt geboren in Medina: een dampende wijk in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Bouwt zijn eigen gitaar, maar begint een Afro-funk band als hij van zijn moeder een ‘echte’ gitaar kado krijgt. Luistert naar blues, reggae van Bob Marley en Afro-funk van Fela Kuti. Kane ontwikkelt zich tot een zanger met een diepe, overtuigende stem met een rauw randje en een dansende timing, steeds afgewisseld en aangevuld met prachtige meerstemmige koortjes die vooral mooi tot hun recht komen in de melodie herhalingen. Op zijn cd ‘Exile’ zijn de viool, de qraqeb (metalen Gnawa castagnettes), de oud (Arabische luit), de guimbri (Marokkaanse banjo), kora (west Afrikaanse harp) en percussie de opvallendste instrumenten die een allegaartje aan stijlen etaleren: variërend van blues, gnawa, reggae tot zelfs Flamenco/gypsy. Goed in het gehoor liggende melodieën waarbij de West Afrikaanse loyaliteit steeds dichtbij is en een patchwork vormt voor de Afrikaanse en de Westerse muziekliefhebber.

Tijdens een reis naar Marokko, leert Nuru Kane de Gnawa kennen, religieuze Marokkaanse muziek die gespeeld wordt op de guimbri en metalen castagnetten, de qraqeb. Eenmaal terug in Frankrijk, start hij het ‘Bayefall Gnawa’ trio: refererend aan de Bayefall gemeenschap die weer een onderdeel is van de Islamitische Sufi Mouride van zijn geboorteland Senegal. Samen met percussionist Djeli Makan Sissoko en snarenspeler Thierry Fournel geeft het trio in 2004 een concert tijdens het legendarische ‘Festival In The Desert’ in Mali en vijf jaar later tijdens het Nederlandse Afrikafestival in Hertme. Bovendien krijgen ze een aanbod voor het uitbrengen van de debuut cd ‘Sigil’ op het Britse label Riverboat waar (weliswaar onder zijn eigen naam) de cd’s ‘Number One Bus’ en begin 2013 ‘Exile’ wordt toegevoegd.

  • Nuru Kane:‘Exile’ (Riverboat Records-World Music Network/Music&Words)

© Mattie Poels.