De in Amerika wonende Peruaanse drummer Alex Acuña nam met de Noorse pianist/toetsenist Jan Gunnar Hoff en diens landgenoot bassist Per Mathisen hun tweede cd ‘Barxeta’ op. Een jazz(rock)/funk/wereldmuziek georiënteerd album waarbij ritmische en melodische stukken elkaar afwisselen in een akoestisch en elektrische bezetting.

Zo’n zes geleden kwamen Acuña, Hoff en Mathisen bij elkaar en gaven hun eerste concerten in Noorwegen en Kroatië. Namen hun debuut cd op in Oostenrijk, gevolgd door concerten in Slowakije en een tour door Zweden in 2010. De cd ‘Barxeta’ werd opgenomen in de gelijknamige plaats in Spanje, zo’n 50 km ten zuiden van Valencia. Een landelijke ambiance waar het trio drie dagen uittrok voor het opnemen van elf stukken, geschreven door de verschillende leden van de groep. De muziek beweegt op het snijvalk van (modale)jazz, Spaans/Cubaanse muziek en 80-er jaren jazzrock met een degelijk gebruik van synthesizer sounds, afgewisseld met uiterst melodische stukken waar over het algemeen de piano de belangrijkste rol speelt en waar we invloeden horen van de Noorse equivalent Dag Arnesen en het Zweedse Tingvall Trio. De composities, met spannende thematiek, klinken uitgebalanceerd zowel in de doorwerking als in de solo’s: prachtig op elkaar afgestemd. Het drumwerk van ex-Weather Report drummer Alex Acuña valt op door zijn rijke decor aan klanken: stuwend, polyritmisch met veel magische ‘ghostnotes‘: kleine, bijna onhoorbare ritmische ornamenten, waardoor het percussiewerk een enorme drive krijgt met een breed entourage. Er is ook veel aandacht besteed aan de rol van de basgitaar die als volledig lid meetelt en niet alleen zorgt voor begeleidingen, maar duidelijk aanwezig in thema’s en solo’s: met een plukkend timbre, uiterst geschikt voor het solistisch werk dat enigszins doet denken aan de signatuur van Pat Metheny. ‘Barxeta’ klinkt hecht en solide, wellicht met ietwat gedateerde composities: maar als die subliem worden uitgevoerd is het volop genieten!

  • Acuña, Hoff & Mathisen: ‘Barxeta’ (Losen Record/New Arts International)

© Mattie Poels.