De groep Oratnitza startte in 2009 het Bulgaarse avontuur waarin ze traditionele melodieën op een geheel eigen wijze bewerkten. Het resultaat is een dynamische mix van (Rhodope) songs die met veel dynamiek en expressie worden gebracht: met (meerstemmige) zang, didgeridoo, kaval (fluit) en percussie is het kwartet de trots van Bulgaarse jeugd.

De muziek van Oratnitza is onmiskenbaar Bulgaarse folk, met duidelijke kenmerken van de Orthodoxe zang. Veel melodieën bewegen zich rond de grondtoon en worden gezongen in de typische Bulgaarse samenklank, waarbij stemmen zeer dicht op elkaar worden geharmoniseerd en er een snijdend mooi geheel ontstaat. Een harmonisatie techniek die door Philip Koutev in de jaren ’50 werd uitgewerkt en resulteerde in de wereldwijde faam van Les Mystere de Voix Bulgares.

Het gebruik van de didgeridoo versterkt de grondtoon waardoor de muziek indrukwekkend en bezwerend wordt. De lange (liggende) tonen van dit Australische instrument geeft de muziek extra klankkleur die weliswaar niet Bulgaars is, maar juist daardoor heel bijzonder. Naast de didgeridoo is de kaval het meest opvallende instrument, zeer ritmisch en krachtig bespeeld door zanger Hristiyan Georgiev. Deze prachtige herders fluit kreeg in West Europa meer bekendheid door Theodosii Spassov die het in de jazz & geïmproviseerde muziek introduceerde. Hier en daar wordt de kaval unisono ondersteund door gastmuzikant Deyan Stoev op de gaita (doedelzak), een zeer populair Bulgaars instrument. De begeleiding bestaat verder uit vlammend roffelende cajon (Spaans percussie kistje) en tapan: een aan beide kanten bespeelde trommel, aangevuld met didgeridoo. Opzwepend, energiek en fraai doortastende muziek. De naam Oratnitza verwijst naar ‘zuivering door vuur’ tijdens het ‘Shrovetide’ (soort Carnaval): een zuivering die de groep nu metaforisch toepast op de eeuwenoude melodieën en deze vurig, met veel warmte en affectie, neerzet!

  • Oratnitza: ‘Oratnitza’ (fusionembassy/Xango-XMD)

© Mattie Poels.