Triplicate bracht eind 2012 hun nieuwe cd ‘Call of the Wild’ uit. Een bijzonder album waarop dit jazz trio ‘de kunst van het weglaten‘ verstaat. ‘Call of the Wild’ werd opgenomen met trompet, piano en bas bezetting: zonder drums! Deze ritmische schakel wordt moeiteloos opgevangen door het coherente spel waarbij de drie musici in zeven tracks elkaar naadloos aanvullen.

De composities op ‘Call of the Wild’ werden geschreven door Wayne Shorter, Kenny Wheeler en Joe Henderson. Pianist Bob Wijnen schreef ‘That’s the only way ‘ en het titelstuk ‘Call of the wild’ en trompettiste Ellister van der Molen het prachtige ‘Homage’. Composities die aansluiten bij de bebop en cool jazz uit de jaren ’40 en ’50. Heldere thema’s die, mede door van der Molen’s beheerste embouchure, secuur worden gespeeld. Ze heeft een warme en breekbare (‘Homage’ en ‘Onmo‘) trompetkleur met een directe sound, waarbij ze in ‘Smatter’ gebruik maakt van de sordino (demper) om de trompet een dun en markante kleur te geven. Haar solo’s hebben een duidelijke structuur en (soms sierlijk lange) verhaallijnen die door pianist Bob Wijnen opmerkelijk fraai worden omlijst. Zowel complementair, maar ook zuiver begeleidend waarbij hij ritmisch en melodisch meegaat in de solo’s van Van der Molen. Wijnen speelt soepel en verzorgd en maakt regelmatig gebruik van sequenzen, waarbij melodische motiefjes worden herhaald op verschillende toonhoogten, buigzaam en vliegensvlug. Bovendien gebruikt hij maatverschuivingen in diverse solo’s die door contrabassist Johnny Daly moeiteloos worden gevolgd en ondersteund. Triplicate is een hecht en rotsvast trio dat met ‘Call of the Wild’ weliswaar een bijzonder fraai tweede album aflevert, maar waar het woord ‘wild’ niet echt van toepassing is. ‘Call of the Wild’ is overigens alleen te krijgen via download of USB stick.

In deze youtube Triplicate als kwartet met drummer Marcel Serierse.

  • Triplicate: ‘Call of the wild’ (Eigen Beheer)

© Mattie Poels.