Na hun debuut ‘Same Stars We Shared’ komt de groep Amatorski met hun 2de cd ‘TBC’. Een overwegend mijmerend album: schijnbaar laconiek uitgevoerd in sobere arrangementen. Tegen een gitaar en piano/toetsen achtergrond, langzame tempi met fluisterzang en wisselende dynamiek, word je ontvoerd in een dromerige, melancholische sfeer.

Amatorski wordt opgericht in 2008 en krijgt in België landelijke bekendheid door het bereiken van de Humo’s Rock Rally finale in 2010. Daarnaast wordt het lied ‘Come Home’ gebruikt tijdens een reclame waardoor de groep extra aandacht krijgt en zelfs genomineerd wordt voor ‘beste groep’ en ‘beste lied van het jaar’. ‘Come home’: een langzame doo-wop, geïnspireerd op de liefdesbrieven die de oma van zangeres Inne Eysermans schreef tijdens de tweede W.O.

Het zijn niet alleen de prachtige melodieën die Amatorski zo bijzonder maakt, maar vooral de uitwerking ervan. De arrangementen zijn origineel, sober, helder en gespeeld in bijzondere combinaties, met soms een knipoog naar de folk. Door de ruimte in de muziek komen de verschillende instrumenten mooi tot hun recht. Zo horen we speeldoosje sounds, twinkelende piano, drums (zowel echte als pads), -licht vervormde (sustain)- gitaar, aangevuld met cello (‘Never told‘). Alles gespeeld met gemak en schijnbaar vanzelfsprekend, waarbij de (plotselinge) dynamische verschillen verrassend zijn en de muziek vleugels krijgt. De overwegend fluisterzang van Inne Eysermans klinkt innemend en is hier en daar opzettelijk vervormd waardoor deze een rafelig randje krijgt: alsof ze door een kleine megafoon zingt.

‘TBC’ is een duo-cd waarop ook de vier tracks van de debuut ‘Same Stars We Shared‘ zijn toegevoegd. Deze klinken na negen minuten stilte, na de zevende track. Amatorski (Pools voor ‘amateuristisch‘) bewijst met ‘TBC’/’Same Stars We Shared‘ hun vakmanschap in een niet aflatend enthousiasme.

Amatorski: Inne Eysermans: zang, piano, gitaar, accordeon / Sebastiaan Van Den Branden: zang, gitaar / Hilke Ros: contrabas, synthbas / Christophe Claeys: drums, vibrafoon, trompet.

  • Amatorski: ‘TBC’ (Crammed Discs/Coast to Coast).

© Mattie Poels.