Het Krar Collective uit Londen startte met spelen op bruiloften in de Ethiopische gemeenschap. Temesgen Zeleke, leider en krar (harp) speler van het trio, arrangeerde traditionele liederen uit heel Ethiopië. Samen met o.a. zangeres Genet Assefa en percussionist Robel Taye nam hij de debuut cd ‘Ethiopia Super Krar’ op: een doortastende herwaardering van het Ethiopische muziek verleden.

De krar komt vooral voor in Noord Ethiopië en stamt af van de Griekse ‘khitara’. Het instrument heeft vijf of zes snaren en wordt veelal gebruikt door de azmari (troubadours), die nog steeds de oude liederen zingen in de azmaribets (café’s). Het instrument werd in de jaren ’40 herwaardeerd door zangeres en actrice Asnakech Worku. Zij zong in de theaters van de hoofdstad Addis Ababa, o.a. de klassieker ‘Ende Eyerusalem’, het slotlied van deze cd.

Het Krar Collective speelt muziek uit heel Ethiopië die ze bewerkten tot dynamische contouren. Het is ongelooflijk dat met een bezetting van hoofdzakelijk krar, percussie en (meerstemmige) zang zo’n brede sound wordt neergezet. Dansbaar, stuwend en met veel energie. Prachtig hoe de zang van Temesgen Zeleke en Genet Assefa elkaar afwisselen in voor en nazang ondersteund door de masenqo (éénsnarige viool) die de melodie unisono (eenstemmig) meespeelt. Zeleke, die overigens bij het Nationale Theater van Ethiopië speelde en leerling was van de grote Ethiopische jazz pionier Mulatu Astatke, laat de elektrische krar heerlijk vibreren en scheuren als een elektrische gitaar. De titels van de nummers verwijzen naar de vele etnische groeperingen van het land, elk met zijn eigen cultuur (taal en kleding) o.a. ‘Ambassel’ (noorden), ‘Guragigna’ (zuiden) en ‘Konso’ (zuid-west). Mede hierdoor is de debuut ‘Ethiopia Super Krar’ een gevarieerde cd geworden: al zal dat de gemiddelde luisteraar niet in eerste instantie opvallen. De Ethiopische muziek is gebaseerd op de 5-toons ladder (pentatoniek) en zeer duidelijk herkenbaar in bijvoorbeeld ‘Orominga’, terwijl in ‘Wello’ een Sudanese invloed hoorbaar is. Het prachtige ‘Tizita’ is opgedragen aan alle dierbaren, waar Temesgen Zeleke zichzelf begeleid op de krar. ‘Ethiopa Super Krar’ staat vol moderne bewerkingen van het Ethiopisch muzikaal erfgoed dat door zijn hedendaagse aanpak nóg beter klinkt.
Krar Collective: Temesgen Zeleke: elektrische/akoestische krar, bass krar, masenqo (1-snarige viool), viool, fluit, percussie en zang / Genet Assefa: zang en klappen / Robel Taye: kebero drums., percussie, klappen en achtergrond zang.

  • Krar Collective:Ethiopia Super Krar’ (Riverboat Records-World Music Network/Music&Words)

© Mattie Poels.