De forró is de muziekstijl uit het noord oosten van Brazilië, gespeeld op de sanfona (accordeon), triangel en drum. De groep Zabumba brengt de cd ‘Um abraço forte’ uit, waar de forró wordt omhelst in ongebreideld enthousiasme. Snelle en langzame stukken wisselen elkaar af, waarbij vooral de zang van Miniká Demirdjian en de accordeon van Ivan Greg de smaakmakers zijn.

De Música Nordestina is een verzamelnaam van diverse muziekstijlen uit noord oost Brazilië. De forró is, naast de frevo (snelle opzwepende springdans met gekleurde parapluutjes): het Carnaval maracatú en de baião, de meest populaire muziekstijl uit deze streek. De naam ‘forró’ is ontleend aan het Engels ‘for all’ (voor iedereen), wat zeker van toepassing op Zabumba. Dit Amsterdams sextet werd opgericht door Miniká Demirdjian. Geboren uit een Armeens/Palestijnse vader en een Groningse moeder in São Paulo groeide ze op in Zeeland. In 2005 startte zij de groep Zabumba, samen met twee Brazilianen, twee Nederlanders en een Portugees.

De debuut cd ‘Um abraço forte’ (‘een stevige omhelzing’) is een energiek album met pakkende melodieën, niet allemaal even origineel, maar wel fris en met verve gebracht. De groep raakt met gemak de forro snaar die gekenmerkt wordt door enthousiasme, bezieling en instrumentbeheersing. Zangeres Miniká Demirdjian heeft een wendbare en onbevangen stem (iets onzeker in de hoogte) met een rappe dictie waarmee ze moeiteloos het (snelle) forró repertoire zingt; zoals tongbreker ‘Xote da Divina Proteção’. Ze wordt bijgestaan door de achtergrondzang van drie van de vijf musici die samen een prachtig koor vormen. Nummers als ‘Homen com H’ (met groovy gitaar solo), ‘Oia eu aqui de novo’ en vooral ‘Imbalança’ klinken losjes en vanzelfsprekend. Overigens is ‘Imbalança’ geschreven door de forró grootmeester Luiz Gonzaga die in de jaren ’40 de enorme hit scoorde met het lied ‘Asa Branca’ (Witte Vleugels). Een lied dat terecht uitgroeide tot de ongekroonde nationale hymne van noord oost Brazilië. Bijzonder hoe Zabumba de arrangementen doorspekt met accordeon, gitaar en cavaquinho (Portugese ukulele) die elkaar prachtig solistisch aanvullen, waarbij de accordeon opvalt door zijn geoliede en stuwende ritmiek.

De debuut cd ‘Um abraço forte’ is uitgebracht in een prachtig boekje, ter grote van ’n half A4, met alle teksten in het Portugees (met Engelse vertalingen) en tekeningen van Laut Rosenbaum. Een lust voor oog en oor!

Zabumba: Miniká Demirdjian: zang / Ivan Greg: accordeon, (achtergrond) zang / Henk Janssen: (elektrische) gitaar, cavaquinho, gitaar, achtergrond zang / Tie Fernandes Pereira: elektrische bas / Matthias Haffner: percussie / Marco Santos: percussie en (achtergrond) zang Gast muzikanten: Remko de Landmeter: (bas) fluit, bas fluit en piano / Marijn van der Linden 7-snarige gitaar en cavaquinho.

  • Zabumba: ‘Um abraço forte’ (Zabumba.nl)

© Mattie Poels.