Saxofonist Ad Colen maakte vanaf 1997 vier cd’s, waarop hij o.a. werd begeleid door pianist Gé Bijvoet, bassist Wiro Mahieu en drummer Yonga Sun. Deze musici zijn nu ook te vinden op zijn vijfde cd ‘Spark’. Een sprankelend album waarop Colen zich profileert als componist en begenadigd saxofonist.

Ad Colen schrijft heldere, wendbare muziek waarbij hij doorgaans uitgaat van melodie en structuur. We horen hem op sopraan en tenor sax, met een touché a la Joshua Redman. De meeste composities zijn geschreven door de saxofonist zelf, waarbij elk stuk een bijzonder moment kent: een onverwachte harmonische of melodische wending of een frappante structuur in het arrangement. Zo horen we in ‘Solace’ een begeleiding ‘op de tel’, zet ‘Squirl‘ je aanvankelijk op het verkeerde been, is ‘Kump Good‘ (Limburgs voor ‘Komt Goed‘) een warme ballade en zit het titelstuk ‘Spark’ vol met Caribische heerlijkheden: met overigens een prachtige dynamische solo van Colen op de tenor. Hiermee profileert hij zich niet alleen als een mooi solist maar ook als een prima arrangeur en componist. Daarnaast wordt hij bijgestaan door vakbekwame musici. Drummer Yonga Sun (winnaar van de Dutch Jazz Competition) valt op door zijn markante drumspel, excellerend met bijzonder weelderige vondsten en is Gé Bijvoet (winnaar solist award van het NOS Meervaart Jazz Festival) een steady pianist die eigenlijk nog het best tot zijn recht komt in zijn twee eigen composities aan het slot van de cd. ‘Spark’ is een fraai album. Alleen jammer dat de sax redelijk dik boven op de mix ligt en hierdoor de begeleiding ietwat ‘wegdrukt‘.

Ad Colen (Geleen/1961) speelt aanvankelijk gitaar maar kiest uiteindelijk voor de saxofoon. Studeert aan het Hilversum’s Conservatorium o.a. bij Ferdinand Povel en later in New York bij Dick Oatts. Hij speelt moderne jazz, Big Band, funk, rock en Afro Caribbische muziek en ontwikkelt zich tot een brede saxofonist. Hij toert door de V.S., Marokko, Griekenland en Scandinavië en begint vanaf 1997 met het opnemen van cd’s. Werkt met de pianisten Michiel Borstlap en Rob van Bavel. Vanaf 2008 formeert hij zijn tegenwoordige kwartet met Gé Bijvoet, Wiro Mahieu en Yonga Sun waarmee hij twee cd’s opneemt, waaronder zijn laatste ‘Spark‘. Met dit kwartet geeft hij concerten op het North Sea Jazzfestival en het Java Jazzfestival in Jakarta.

CD presentatie – vrijdag 15 maart 2013 – Mirlitontheater in Utrecht.

  • Ad Colen Quartet: ‘Spark’ (Sweet Briar Music)

© Mattie Poels.