Haytham Safia ûd (Arabische luit) speler uit Kafr Yasif (Noord Israël) ontwikkelde zich in een verbazingwekkend tempo tot een innovatief musicus die naast de Arabische muziek ook jazz, blues en klassieke westerse muziek verwerkt in zijn composities. Zijn cd ‘U’duet’ gaat terug naar de Arabische signatuur, in samenwerking met de Sudanese percussionist Osama Mileegi.

‘U’duet’ is diepgaand, waarop de ûd schittert in al zijn vormen. Haitham Safia excelleert in poëtische lyriek, vloeiende techniek en vitale dynamiek. Hij vertelt zijn muzikaal verhaal uiterst nauwkeurig en nauwgezet. Je wordt getrakteerd op muzikale verhaallijnen die als vanzelfsprekend klinken, waarbij hij de ûd geestdriftig en gepassioneerd laat resoneren. Hij wordt dus bijgestaan door percussionist Osama Mileegi die we ook al tegenkwamen bij de groep No Blues, waar Safia ook deel van uit maakt. Mileegi, afgestudeerd musicus aan het Conservatorium in Khartoum, speelt zeer ritmisch en ondersteunend op Arabische en Afrikaanse percussie. Safia schreef alle stukken, met uitzondering van Anna la Habeebi, gecomponeerd door de Rahbani Brothers, de huiscomponisten van de Libanese zangeres Fairouz. De melodieën op ‘U’duet’ zijn helder en markant en worden veelal omlijst met springerige ornamenten, waarbij zijn spel-frasering doet denken aan de Libanese Marcel Khalife en de Irakese ûd grootmeester Munir Bashir (1930-1997). Bieden grootheden hebben de ûd meer bekendheid gegeven in het westen. Haitham Safia gaat nog een stapje verder en brengt de ûd letterlijk naar het polderlandschap: met groot succes!

Haitham Safia wordt geboren in 1980 in het Noorden van Israël. Als hij 21 jaar is, tourt hij door Nederland met het dansgezelschap Galili Dance. Een jaar later studeert hij Cum Laude af aan de Academy of Music and Dance in Jeruzalem. Sinds enkele jaren woont Safia in Utrecht en is een veelvuldig gevraagd (sessie) muzikant. Hij maakte o.a. vier cd’s met No Blues, een met zijn Qu4rtet en twee solo cd’s waaronder zijn laatste ‘U’duet’.

  • Haytham Safia: ‘U’duet‘ (Me&My Records)

© Mattie Poels.