Courtney Pine (1964) is de sympathieke saxofonist met de lange adem, de lange muzikale zinnen en de energieke solo’s. Op zijn laatste cd ‘House of Legends‘ ontpopt hij zich tot een melodisch componist die zich bedient van calypso, ska, reggae en Afro Latijns Amerikaanse ritmen. Opzwepend, herkenbaar, doortastend maar ook nu en dan enigszins cliché.

De composities op ‘House of Legends’ liggen gemakkelijk in het gehoor en sluiten aan bij de traditie die door Sonny Rollins in de jaren ’50 en later Brandford Marsalis in de jaren ’90 zijn ingezet. Alle stukken zijn geschreven door Courtney Pine waarbij racisme en mensenrechten een doorlopend thema zijn. De cd opent met een prachtige sax/piano ode aan de om racistische reden vermoorde Britse tiener Stephen Lawrence. De stukken ‘Liamuga’ en ‘Song of Maroons’ draagt hij
op aan de Caribische Indianen, ‘Claudia Jones’ aan deze Communistische activiste en ‘Ma-Di-Ba’ aan Nelson Mandela. Alhoewel de thematiek niet erg vrolijk stemt, is de muziek van Pine dat wel. Luchtige, prikkelende en soms voorspelbare thema’s wisselen elkaar af en brengen een opgewekte cd. Arrangementen zijn doortastend en wijken hier en daar af van de standaard: buigen naar modale en vrijere improvisaties wat de muziek extra vitaliteit geeft. Courtney Pine speelt hoofdzakelijk sopraan sax en wordt bijgestaan door musici met verschillende achtergronden. Zo horen we o.a. op steeldrums Annise Hadeed uit Trinidad, pianist Mario Cononge uit Martinique, de Amerikaanse drummer Rod Youngs, de Jamaicaanse trombonist Rico Rodriguez en de Dominicaanse gitarist Cameron Pierre. Een bont gezelschap dat zorgt voor kleurige muziek.

Courtney Pine is een bijzonder helder en wendbaar solist met af en toe een storm aan noten. Hij speelt trefzeker en cirkelt buigzaam om de thematiek. Opmerkelijk is het gebruik van de steeldrums die zorgt voor de sound uit Trinidad en (natuurlijk) perfect past bij de calypso. Verder horen we heerlijk strakke gitaar en trombone solo’s. Niet alles op ‘House of Legends’ is even inventief of vernieuwend, maar toch is deze cd zeer de moeite waard, gemaakt door een muzikant die zich al lang heeft bewezen!


Courtney Pine
(1964) wordt geboren in Londen waar hij aanvankelijk klarinet speelt. Op zijn 14de schakelt hij over op (tenor) sax en speelt in diverse reggae en funk schoolbands. Leert via de muziek van John Coltrane en Sonny Rollins de jazz kennen en speelt wekelijks in diverse jazz workshops. Midden jaren ’80 leidt hij zijn eigen workshop Abibi Jazz Arts waarin hij zwarte musici probeert te enthousiasmeren in het spelen van jazz. Daaruit ontstaat zijn Jazz Warriors, een groep die experimenteert met jazz, ska, reggae en calypso en midden jaren ’80 richt hij zijn saxofoon kwartet World’s First Saxophone Posse op. Courtney Pine is de eerste Britse zwarte musicus die belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de Britse jazz scene. Een innovatieve pionier die verschillende muziekstijlen samen bracht binnen het jazz idioom.

  • Courtney Pine: ‘House of Legends’ (DESTIN-E/Challenge)

© Mattie Poels.