Het project ‘Las Idas Y Las Vueltas’ van het ensemble Accademia del Piacere in samenwerking met de flamenco zanger Arcángel, representeert de connectie van Spanje met zijn koloniën. Deze van oorsprong op handel gebaseerde betrekkingen hebben een duidelijke muzikale verbinding.

Vanaf 1600 werd er handel gedreven tussen Spanje, de Cariben en Zuid Amerika, waarbij ook de muziek heen en weer (Idas Y Vueltas) reisde en zorgde voor een bijzondere mix die nu te horen is op de cd/dvd ‘Las Idas Y Las Vueltas’.

Het ensemble Accademia del Piacere staat onder leiding van de viola da gamba speler (voorloper van de cello) Fahmi Alqhai. We horen een mix van Moorse en Arabische muziek, traditionele stukken uit de 15de en 17de eeuw die op een bijzondere wijze zijn bewerkt. De bezetting bestaat uit percussie (o.a. castagnettes/palmas), blokfluit, Barok gitaar, de ûd (Arabische luit), viool en flamenco gitaar (Miguel Angel Cortés). De arrangementen zijn zeer ritmisch en zitten vol accentverschuivingen die perfect worden neergezet door de percussionisten Pedro Estevan en Augustin Diaserra. Het ensemble speelt met verve, doortastend en met een markante souplesse, waarbij de flamenco dynamiek bijzonder goed tot zijn recht komt en werkelijk virtuoos wordt uitgevoerd. Instrumentale worden afgewisseld met vocale stukken die worden gezongen door flamencozanger Arcángel en sopraan Mariví Blasco.

Arcángel heeft een krachtige, zeer heldere stem met een prachtige dictie en een sprankelend timbre in het hoge register. Een non vibrato stem die opmerkelijk goed past binnen deze Barokke/Renaissance flamenco. Sopraan Mariví Blasco daarentegen heeft een licht vibrato, soms iets teveel, dat enigszins doet denken aan de in 2011 overleden sopraan Montserrat Figueras (Hesperion XXI). Bijzonder is het stuk ‘Las morillas de Jaén’ waar beide stemmen elkaar aanvullen en de signatuur mooi varieert tussen flamenco en Barok. ‘Folías’ (La Folia) is bekende compositie vanwege het korte thema waarover geïmproviseerd wordt: op spannende wijze. ‘Las Idas Y Las Vueltas’ is een zeer bijzonder project dat zowel de oude muziek als de flamenco liefhebber zal aanspreken.

Fahmi Alqhai studeerde vanaf begin jaren ’90 aan het Conservatorio Superior de Sevilla en later in Basel en Lugano. Eind jaren ’90 specialiseert Alqhai zich in het Duits Barok repertoire van o.a. J.S. Bach en richt samen met de sopraan Mariví Blasco het ensemble Accademia del Piacere op. Hij brengt zijn muziek uit op zijn eigen label Alqhia&Alqhai dat hij opricht met zijn broer Rahmi Alqhai. Regelmatig werkt hij samen met het legendarische ensemble Hesperion XXI (Jordi Savall), het Nationaal Orkest van Spanje en het Ensemble Vocal de Lausanne. Bovendien geeft hij concerten in Europa, Japan, USA en Latijns Amerika en tijdens de Flamenco Biënnale in Sevilla en de Flamenco Biënnale Nederland.

  • Accademia del Piacere & Arcángel: ‘Las Idas Y Las Vueltas’ (Alqhia&Alqhai/Harmonia Mundi)
  • Op de bijgeleverde dvd staat een korte documentaire over de tot stand komen van dit project.

© Mattie Poels.