Afgelopen weekend (25 t/m 27 jan 2013) werd het Folkendammer festival gehouden in Zaal100, de Maarten Luther King Kerk en OT301 in Amsterdam. Een drie daags pizzica festival waar de tarantella centraal stond. Tijdens het festival werden films vertoont, dans workshops gegeven door Giovanni Labate en natuurlijk veel live muziek.

De tarantella is de opzwepende dans die is ontstaan rond 1600 in Apulia (Puglia/Zuid Italië). De beet van deze vogelspin was giftig, zo dacht men en kon alleen bestreden worden door lang en intens dansen, waardoor je het gif uit je lichaam zweette. Deze traditie is nog steeds zeer levendig in Zuid Italië en wordt gedanst tijdens de vele zomer festivals: maar ook in Amsterdam is de tarantella populair, zo bleek tijdens de slot avond van dit sympathieke Folkendammer festival.

In een bomvolle bovenzaal van OT301 aan de Overtoom werden verschillende tarantella’s gedanst onder begeleiding van Trio Labate Gasparro Volpe.

Dit trio bestaat uit danser Giovanni Labate: een expert in (Zuid Italiaanse) folkdansen, Vito Gasparro: diatonisch accordeonist en tamboerijn (tamburello) speler en Giuseppe Volpe: ook accordeonist (van o.a. Il Soffio dell’Otre) en tevens muziekdocent gespecialiseerd voor blinde musici.

Danser Giovanni Labate (foto links) verzorgde eind van de zondagmiddag een tarantella workshop met zo’n 50 deelnemers waarin deze prikkelende dans werd uitgelegd en gedemonstreerd. De musici Gasparro en Volpe brachten de tarantella tot leven in een doorlopende stroom van herhalende, korte instrumentale en gezongen thema’s die hypnotiserend werken en daardoor uiterst geschikt zijn voor de tarantella. In een oprechte en spontane sfeer veranderde OT301 in een Italiaanse enclave waar de warmte van de tarantella als wasem van de ramen sijpelde en zorgde voor een innerlijke warmte van Zuid Italiaanse vitaliteit.

Meer info: Southern Italy Lab.

© Mattie Poels.