Het duo Aurelia creërt een heel eigen wereld op hun laatste cd ‘La Creation du Monde’. Samen met de Senegalese percussionist Serigne CM Gueye beweegt het drietal zich rondom innovatieve folk met een licht Afrikaanse flair. Filmische muziek die beelden levert in sepia met een hoog suggestief gehalte. Wonderlijk, bijzonder en vooral zeer eigen.

Aurelia bestaat uit violiste Aurelie Dorzee en gitarist Tom Theuns. Het duo maakte sinds 2005 vier cd’s met steeds een wisselende gastmuzikant. Op ‘La Creation du Monde’ is dat de Senegalese percussionist Serigne CM Gueye. Op wonderlijke wijze ontwerpt het drietal een fabelachtige sfeer die je ontvoert in een avontuurlijk tafereel. Beeldende muziek die refereert aan zwart/witte kleurschakeringen. Instrumentale stukken wisselen elkaar af met gezongen werk: van zeer toegankelijk, eigengereid
tot ondoorzichtig krakelee. De composities zijn sprekend, spontaan en worden met vakmanschap gebracht. Alle drie de musici zingen, veelal solo en af en toe meerstemmig. Tom Theuns valt op door zijn diepe lage timbre en Aurelie Dorzee door haar transparante stem, met spannende en gedurfde capriolen met hier en daar licht over de top klinkende stemkunst. De muziek is een folk exposé met een kleine Afrikaanse inslag die vooral goed hoorbaar is door de calabas van Gueye. In Pentaculum, het meest Afrikaans georiënteerde stuk, klinkt de pentatoniek (5 toon ladder), tokkelende gitaar, calabas, snijdende Malinese viool en stem van Gueye. Afrika op z’n smalst aangevuld met een Touareg (Noord Afrikaanse nomaden) kleur. Mooi verweven in een niet alledaagse stijl maar toch zo vanzelfsprekend. Subliem! ‘La Creation du Monde’ biedt de luisteraar op deze wijze een eigen wereld waarin met minimale middelen het maximale wordt bereikt.

  • Aurelia: ‘La Creation du Monde’ (homerecords.be)

© Mattie Poels.