Het trio De Jongens Driest: sousafoon, trombone en klarinet/sax breidt uit tot een heus kwintet met Matt Darriau (klarinet/kaval/sax) en Michael Vatcher op drums, met de nieuwe naam: De Jongens Driest Brass Quintet (DJDBQ). Gevolg: een dampende meerstemmigheid ondersteund door pompende sousafoon en geolied drumspel.

Dat we hier te maken met musici die weten waar ze mee bezig zijn, is duidelijk. De muziek, de arrangementen zitten geheid in elkaar: wisselen moeiteloos van sfeer en brengen een scala aan variatie. Van serene blazers tot complete muzikaal geordende chaos die lijkt te ontsporen. De sousafoon en de drums zorgen voor een degelijke ritmische basis waardoor de drie blazers meer vrijheid krijgen, ze met elkaar in duel gaan maar ook elkaar aanvullen en versterken. Qua stijl beweegt het DJDBQ tussen funky grooves, blues, jazz, klezmer en zelfs dixieland in het slot van ‘Duke‘. Let wel, nergens is de muziek stijl-vast: gelukkig niet. Er wordt volop doorgecomponeerd en geïmproviseerd waardoor het geheel zijn avontuurlijke levendigheid behoudt. Wie goed luistert, wordt getrakteerd op een amalgama van stijlen waarbij alle instrumenten de gelegenheid krijgen om solistisch te schitteren. Opvallend is de kaval solo van Matt Darriau in ‘Love Languid’. De hese Bulgaarse herdersfluit mixt prachtig met de andere instrumenten en brengt de Balkan een stukje dichterbij. ‘In Full Colour’ is de debuut cd van De Jongens Driest Brass Quintet (DJDBQ): weer een bewijs dat blaasmuziek kan schitteren in al zijn kleuren!

Trombonist Joop van der Linden, klarinettist Janfie van Strien (beiden Amsterdam Klezmer Band) en Arno Bakker vormen al zo’n 20 jaar het blazerstrio De Jongens Driest en maakten zes cd’s. Jarenlang toerde dit trio door Europa, Rusland en Zuid-Afrika. Door toeval ontmoette ze drummer Michael Vatchter (o.a. Michiel Braam) en later rietblazer Matt Darriau (o.a. The Klezmatics). De muzikale click bleek onbegrensd. Zo ontstond De Jongens Driest Brass Quintet en hun cd ‘In Full Colour’: live opgenomen door Joop van der Linden op locatie in augustus 2011.

De Jongens Driest Brass Quintet: Janfie van Strien: rieten / Joop van der Linden: trombone / Arno Bakker: sousafoon / Matt Darriau: rieten, kaval / Michael Vatcher: slagwerk

Voor concertagenda januari 2013 – klik hier

  • De Jongens Driest Brass Quintet: ‘In Full Color’ (RARE051/Hairymusic.com)
  • Foto: Heidi Arts.

© Mattie Poels.