Bulgarije is het land van de onregelmatig maatsoorten (7-tels), de rijke Bulgaarse ornamenten en de typische melodieën. We vinden het allemaal terug op de vierde cd ‘Seven Stamps’ van de in Nederland wonende Bulgaarse pianist Dimitar Bodurov. Met zijn trio zet hij een enerverend strakke set neer, aangevuld met kaval (fluit) speler Theodosii Spassov.

We horen een pianist die helemaal thuis in de Bulgaarse muziek, waar de onregelmatige maatsoort volledig is geïntegreerd in zijn composities. Hij gebruikt overwegend de 7-tels maat die zeer populair is in zijn geboorteland. Deze verschilt per streek, met andere accenten en benamingen zoals Rychenica, Chetvorno of Elenio Horo. Bodurov gebruikt deze ritmiek volstrekt vanzelfsprekend, organisch en met een heerlijke trefzekerheid. Bovendien vult hij de improvisaties subtiel aan met Bulgaarse versieringen. Zeer bijzonder hoe het Bulgaarse timbre doorklinkt in zijn werk waardoor zijn muziek een stijl op zich wordt. Naast Bodurov horen we drummer/percussionist Jens Düppe, bassist Michail Ivanov en op vier van de acht stukken gastmuzikant Theodosii Spassov die ook twee stukken schreef. Spassov is de pionier op de kaval: de hese herders fluit. Hij haalde het instrument uit de folklore en gaf het een plek in de geïmproviseerde muziek: eigenzinnig en virtuoos. Een warme aanvulling waarmee het Bodurov Trio nog meer de Bulgaarse signatuur absorbeert. Dat geldt overigens ook voor de stukken ‘Stoyanele’ en ‘Mychenitsa’ waar we respectievelijk samples horen van een Bulgaarse zangeres en vibrerend accordeonspel. Opvallend is verder de rol van drummer Düppe die zijn instrument spitsvondig en breed inzet waardoor de ritmiek over de maat heen verschuift.

‘Seven Stamps’ zet je niet op tijdens een (Bulgaars) etentje, daar is de muziek te spannend voor. ‘Seven Stamps‘ daar ga je voor zitten en laat je trakteren op een Bulgaars doorgewinterd idioom dat jarenlang verborgen lag in de Balkan.

Pianist Dimitar Bodurov (1979) wordt geboren in Bulgarije en speelt naast piano ook trombone, saxofoon en drums. Hij studeert in Varna (Oost Bulgarije) en later aan het Conservatorium in de hoofdstad Sofia. Hij woont sinds 2000 in Nederland en studeert piano aan het Conservatorium in Rotterdam en later compositie en arrangeren. Sinds 2004 verwerkt hij de Bulgaarse muziek (folklore) in zijn composities  en brengt drie cd’s uit en geeft concerten door heel west Europa. Vanaf 2002 wordt hij genomineerd voor enkele jazz Award waaronder de Erasmus Jazz Competition Rotterdam, Leidse Stad Jazz Competition en de Pim Jacobs Jazz Competition in Rotterdam. In 2007 wint hij de prijs van de Young Pianist Foundation.

  • Bodurov Trio: ‘Seven Stamps‘ (Challenge Records)
  • Foto: Hans Speekenbrink

© Mattie Poels.