De Senegalese zanger Abdou Diop diende in het leger vanuit de hoofdstad Dakar. Zodoende leerde hij de muziek van de Wolof kennen, uit het noorden. Het was zijn landgenoot, gitarist en zanger Baaba Maal (1953), die hem ervan overtuigde om bij de roots uit de Haute Casamance te blijven, zijn geboorte streek in zuid Senegal. Een exposé is nu te vinden op ‘Nootee’.

De tweede cd van Abdou Diop handelt over het alledaagse leven: vrede, werk en liefde. Met een overtuigende stem zingt hij over respect, criminaliteit, familie, kwetsbare bevolking (vrouwen en kinderen) en werken op het land. Zo handelt het lied ‘Monde’ over ‘de koe’ die een bijzondere plek inneemt binnen de Fulani (nomaden gemeenschap). Het dier krijgt zout water en drie blaadjes zodat hij meer melk geeft. Abdou Diop zingt erover in een prachtige melodie, geloofwaardig en overtuigend, met een vriendelijke uitstraling. Op ‘Nootee’ wordt hij bijgestaan door een dozijn musici. Allen op akoestische instrumenten die variëren van gitaar, fluit, bas, percussie en hoddu: soort banjo, een typisch instrument van de Pulaar bevolking waar Diop toe behoort. De begeleidingen zijn fris, open en transparant en worden gespeeld op veelal niet meer dan drie of vier instrumenten per lied, aangevuld met achtergrondzang. ‘Nootee’ werd opgenomen in Dakar met nieuwe stukken: met uitzondering van ‘Monde’, ‘Maage’ en ‘Kissal’ die al eerder verschenen op zijn debuut ‘Maaje Kawri’ uit 2001.

Abdou Diop wordt dus geboren in het zuiden van Senegal, in het dorp Kolda. In de Haute Casamance is het alleen toegestaan voor de Jalibes en Griots bevolking om muzikant worden. Hij start zijn carrière met lokale optredens tijdens dorpsfeesten, festivals en bruiloften. Eind jaren ’90 verhuist hij naar Dakar. Geeft concerten in clubs, neemt zijn debuut cd op en maakt concert tournee’s door Europa en wordt daarmee de vertegenwoordiger van de Zuid Senegalese muziek traditie.

  • Abdou Diop: ‘Nootee’ (Sternsmusic.com/SonicRendezVous)

© Mattie Poels.