In navolging van composities die pianist Ramón Valle schreef voor de Nederlandse gitariste Esther Steenbergen, komt hij na ’15 jaar Nederland‘ zelf met de muzikale weerspiegeling: ‘Flashes from Holland’. Een metaforische spiegel die wordt ingekleurd door een pianist die Nederland bekijkt vanuit zijn Cubaanse achtergrond.

Ramon Valle woont sinds 1998 in Nederland en maakte acht cd’s waar begin 2012 ‘Flashes from Holland’ aan wordt toegevoegd. Op deze cd horen we naast gitarist Jesse van Ruller ook bassist Omar Rodrigues Calvo en drummer Owen Hart jr. die we ook tegenkwamen op ‘Playground’ uit 2009. Valle is een begaafd pianist die zorgvuldig zijn noten kiest en zich niet laat verleiden tot grootspraak. Zijn spel is lyrisch, trefzeker en gespeeld met een natuurlijke flair. We horen Cubaanse fragmenten, blues, jazz & rock quotes en stijlkenmerken van o.a. de pianisten Keith Jarrett en Chick Corea. Alles, zoals gebruikelijk bij Ramón Valle, met een hoog ritmisch karakter. Zoals in ‘Amsterdam Party Time’ waar hij het klavier gebruikt als ritme instrument: spitsvondig, pakkend en bijzonder stuwend. Korte thema’s worden vacuüm ondersteund door bas en vooral door de drums van Hart jr, die met veel gebruik van ghosts notes, de thema’s nog spitser en rijker maakt. Hij scandeert zijn ritmische patronen als een vlechtwerk, waardoor deze als een puzzel aansluiten bij de andere instrumenten. Subliem! De piano thema’s worden unisono ondersteund door gitarist van Ruller en krijgen hierdoor een licht timbre. Hij speelt keurige solo’s en laat zijn gitaar snoozen in het dynamisch en filmische stuk ‘Van Gogh Letters’ en vibreren in de solo van ‘Black Winds’ (richting John Scofield). Overigens de enige compositie waarin Ramón Valle ook (fonetisch) zingt.

‘Flashes from Holland’ biedt fraaie momentopnamen van een bijzondere pianist die Nederland schetst in acht harmonieuze composities met een aangenaam rafelig randje.

Ramón Valle (1964) wordt geboren op Cuba in Holguín, de stad waar hij als zevenjarig kind start met pianolessen aan de Escuela Provincial de Arte. Als hij twintig jaar is, studeert hij af aan de Escuela Nacional de Arte in de hoofdstad Havana. In 1985 geeft hij concerten met zijn jazzkwartet Brújula en wordt ontdekt als hij een concert geeft met de Cubaanse pianist Emiliano Salvador. Begin jaren ’90 maakt Valle enkele jaren deel uit van de begeleidingsgroep van zanger Silvio Rodríguez, de grondlegger van de ‘Nueva Trova’ en neemt in ’93 zijn cd ‘Levitando’ op. Een sterk debuut waarop Ramón Valle de hedendaagse jazz mengt met zijn Cubaanse achtergrond en daarmee een heel eigen stijl en sfeer ontwikkeld. Midden jaren ’90 geeft hij een concert in de Jamboree Jazz Club (Barcelona) en verschijnt zijn tweede cd ‘Piano Solo’.

In 1998 emigreert Valle naar Amsterdam, geeft concerten in Duitsland, Scandinavië, Spanje en twee jaar later (2000) tijdens het North Sea Jazz Festival. Zijn cd ‘Danza Negra’ uit 2002 (met o.a. de drumgigant Horacio ‘el Negro’ Hernández) opent de deuren naar internationale festivals waaronder het Montreux Jazzfestival en het Leverkusen Festival. Hierna brengt Ramón Valle nog drie trio cd’s uit en het solo album ‘Memorias’ (2005).

Valle werkte mee aan bijzondere projecten waaronder het Gnawa Crossroads Project uit 2007/08 met Hamid El Kasri (Marokko), Karim Ziad (drums, Algerije/Frankrijk) en balofoon speler Aly Keita uit Ivoorkust. Hij werkt met het XLJAZZ project onder leiding van Martin Fondse (zie youtube) en neemt een cd op met trompettist Eric Vloeimans en de Hongaarse zanger Gabor Winand. In 2009 start hij zijn eigen label RVS MUSIC (Ramón Valle Sánchez Music) waarop zijn laatste twee cd’s verschijnen: ‘Playground’ en ‘Flashes from Holland’.

  • Ramón Valle: ‘Flashes from Holland’ (RVS Music-002)

© Mattie Poels.