In de ’80 en ’90-er jaren krijgt de flamenco een face lift door o.a. de groepen Ketama en Pata Negra die respectievelijk Afrikaans/rock/salsa en blues verwerken in hun muziek. Flamenco gitarist Gerardo Núñez (Jerez de la Frontera-1961), die sinds ’87 meer dan een dozijn cd’s uitbracht, gaat door in deze crossover traditie en schakelt laconiek tussen klassiek flamenco, pop, salsa en jazz.

Gerardo Núñez heeft een ferm en zeker touché met een uitmuntende veerkracht. Zijn heldere composities klinken transparant met soms heerlijk ‘nat plakkend’ klinkende handen en voeten werk (palmas y zapateado). Hij zorgt voor een globale stijlverdeling waardoor ‘Travesía‘ niet
alleen afwisselend, maar ook verrassend is. We horen een pop/jazz blues geörienteerde ‘Compas interior‘, Arabisch en salsa kleuren in ‘Travesía’ en de ‘Chicken Dog‘ (van John Scofield) ruikt zelfs een beetje naar rock ’n roll, met sfeer makende (kinder)stemmen. De muziek blijft onmiskenbaar flamenco van de betere soort, getransformeerd naar 2012. Hij wordt bijgestaan door gitaar, percussie/drums, piano en hier en daar wordt de muziek aangelengd met totaal overbodige analoge strijkerspartijen uit een keyboard. Onbegrijpelijk zijn de fade-outs in het openingsstuk ‘Ítaca’ en ‘Tío Pepe’, waardoor de muziek opeens wordt weggedraaid. Dat Gerardo Núñez werkelijk een brilliante gitarist en componist is, bewijst hij met ‘Travesía’ (bet: reis over zee). Zeker dit titelstuk is de perfecte Islamitische reis waarmee hij het Spaans verleden muzikaal tilt naar het heden. Tijdloos!

Gerardo Núñez krijgt al vroeg gitaarles en begeleidt op zijn veertiende al zangers en dansers. Zijn roots liggen duidelijk in de flamenco traditie maar hij is altijd op zoek naar pop & jazz invloeden in zijn composities. Núñez studeerde aan de Cátedra de Flamencología in Jerez de la Frontera en woont tegenwoordig in Madrid. Hij is getrouwd met de danseres Carmen Cortés die ook meespeelt (klapt) op zijn laatste cd. Bovendien was Núñez te horen als gastmusicus bij zanger Julio Iglesias, het fantastische maar ter ziele Radio Tarifa en pianist Danilo Pérez. Hij maakte tussen 1987 en 2012 veertien cd’s en won in 2002 en 2004 de Giradillo, een prijs voor de beste gitarist in Sevilla.

  •  Gerardo Núñez: ‘Travesía’ (ACT/Challenge)

© Mattie Poels.