De tweede cd ‘Clave Bantu’ van de Angolese zangeres Aline Frazão wordt gekenmerkt door frisse, transparante arrangementen. Dat komt mede door haar begeleiders die zich beperken tot percussie en (bas) gitaar. In die beperking gebruiken ze hun instrumenten optimaal, steeds in dienst van de zang met subtiele ornamenten.

Een combinatie die bijzonder goed past bij haar zachte, gemêleerde stem die zich beweegt door de Portugese, Kaap Verdiaanse, Braziliaanse en Angolese stijlen. De titel ‘Clave Bantu’ is een prachtige contaminatie tussen de clave, hét basis ritme van de Cubaanse muziek en bantú, de oeroude ritmen uit West Afrika. Beiden vinden hun weerslag in Aline Frazão’s muziek en brengen twee werelddelen wonderbaarlijk mooi bij elkaar.

De liedjes van Frazão hebben een couplet/refrein structuur met hier en daar wat ruimte voor vocale improvisaties en een enkele trombone solo. Alhoewel de composities niet erg sterk zijn en nogal voor de hand liggen, biedt ‘Clave Bantu’ een rijk scala aan muzikale kleuren die met smaak zijn uitgewerkt. Een bijzonder debuut van een jonge zangeres waar we nog veel van zullen horen.


Aline Frazão
wordt in 1988 geboren in Luanda, de hoofdstad van Angola. Het land en vooral de hoofdstad verkeert, na de onafhankelijkheid van Portugal in 1975, decennia lang in een burgeroorlog. Aline gaat studeren in Lissabon, Barcelona en Madrid en kiest uiteindelijk voor de muziek. In 2011 neemt ze in Santiago de Compostela (Noord-Spanje) haar debuut cd ‘Clave Bantu’ op: “…een ode aan de langzamere Afrikaanse tijd, aan de ontspanning en met oprechte aandacht voor het dagelijks leven“, zo zegt ze zelf. Tegenwoordig woont ze in Lissabon.

Van 30 november t/m 7 december (2012) speelt Aline Frazão in Nederland. Meer info: zie World Sessions.

Voorafgaand aan het concert wordt een film over Aline Frazão vertoond en na het concert is er een meet & greet.

Bezetting: Aline Frazão: gitaar en zang / Marcos Alves: percussie / Francesco Valente: basgitaar / Marco Pombinho: piano en gitaar.

  • Aline Frazão: ‘Clave Bantu’ (PracaNova/Coast to Coast)

© Mattie Poels.