De zanger Moreno Batamba (Wendo Moms) uit Congo overleed in 1993. Nu, bijna 20 jaar later, worden opnamen uit 1983 (van zijn album ‘Sister Pili’ met zijn vriendin en fotomodel Pili Mikendo) opnieuw uitgebracht en aangevuld met twee sessie opnamen met zijn groep L’Orchestre Bana Nzadi uit 1977.

We horen een selectie van opzwepende en sprankelende soukous. De drijvende kracht zijn de fraai repeterende gitaar licks die strak worden ondersteund door de bas, waarbij vooral drummer Lava Machine opvalt. Een slagwerker met een authentiek, strak en zeer groovy drumgeluid. De harmonieën cirkelen rond drie akkoorden en zorgen voor een stuwende, voorwaartse repeterende begeleiding waar geen einde aan lijkt te komen. Moreno zingt in het Frans, Engels, Lingala en Kiswahili met een prozaïsch gemak, heerlijk lui en vol zelfvertrouwen, waarbij hij soms unisono wordt ondersteund. In de laagte heeft zijn stem een licht hees randje, in de hoogte een helder timbre, aangevuld met een subtiele keel triller die voor veel affect zorgt.

Op de cd ‘Sister Pili+2’ staan opnamen uit 1977 en 1983. De eerste vier nam Moreno Batamba op met zijn groep L’Orchestra Moja-One in Nairobi (1983), de hoofdstad van Kenya. In datzelfde jaar zingt hij overigens in de band Virunga (genoemd naar de Midden Afrikaanse vulkaan) van Samba Mapangala die het album ‘Mbiala’ opneemt. De laatste twee opnamen van ‘Sister Pili+2’ (genoemd naar het fotomodel Pili Mikendo Kassim) zingt Batamba met zijn band L’Orchestra Bana Nzadi, opgenomen in 1977 en volledig gezongen in het Lingala, de Noord Congolese taal. Deze opnamen zijn weliswaar van mindere kwaliteit, met een droge sound en wat rommelig gemixed, maar ze vormen samen met de opnamen uit 1983, een prachtig document van een zanger die in 1993 veel te vroeg overleed: 38 jaar oud.

Moreno Batmaba wordt geboren in 1955 in Kisangani (Noord Congo). Als hij 16 jaar is, verlaat hij school en sluit zich aan bij het Orchestre Marquis Sasabeta, maar vertrekt in 1974 naar buurland Uganda waar hij gaat zingen in de groep Bana Ngenge. Uiteindelijk emigreert de hele groep midden jaren ’70 naar Nairobi, aangezien het muzikale klimaat in Kenya beter is. Moreno wordt ontdekt door producers Babu Shah Megs en Nderitu Munene en formeert onder leiding van Babu Megs de band Moja One, waarmee hij o.a. de hit Dunia in Duara scoort.

In 1986 treedt Moreno met zijn groep op tijdens een grote openingsact in het Nyayo stadion in Nairobi, waarna zijn groep uit elkaar valt en Moreno verder gaat als solist. Hij bezoekt Congo, maar ondertussen overlijdt zijn jongere broer en muzikant Josselyn. Een traumatische gebeurtenis die voor Moreno onverteerbaar is: hij raakt aan de drank en drinkt zichzelf bijna dood. Daarnaast verdient hij nauwelijks iets aan de verkoop van zijn albums en komen de royalties toe aan zijn producers. Vanaf dat moment houdt hij alles in eigen hand: hij opent een VleesMarkt in een buitenwijk van Niarobi en met de behaalde winst, betaald hij zijn plaatopnamen. Moreno Batmaba heeft zijn laatste hit Vidonge Sitaki in 1993. In datzelfde jaar tourt hij door Dubai, maar keert vanwege gezondheidsproblemen terug naar Kenia, waar hij enkele maanden later overlijd. Hij was getrouwd met Anna Wangui en had twee kinderen.

  • Moreno: ‘Sister Pili+2’ (Sternsmusic.com/SonicRendezVous)

© Mattie Poels.