Lokale Nederlandse muziek krijgt over het algemeen nauwelijks landelijke aandacht. Als er dan ook nog in het dialect wordt gezongen, is het helemaal onbegonnen werk, een uitzondering daargelaten. Toch zit ons land vol talent en wordt er prachtige muziek gemaakt. De Drentse zangeres Margaretha Kleine brengt dit jaar haar derde cd ‘Thuus’ uit, een akoestisch opgenomen album.

Ze wordt bijgestaan door accordeoniste Marjolein Slagman (alleen in het openingslied ‘Thuus‘), bassist Richard Zoer en drummer percussionist Peter Deiman. De soberheid op ‘Thuus’ is de kracht van haar muziek. Zelf speelt ze gitaar en wordt begeleid met essentiële arrangementen die door middel van openheid en transparantie veel aan de verbeelding over laten. Haar teksten zingt ze in het Drents en handelen over het (dagelijks) leven; eerlijkheid, een verkeersongeluk, het klagen van mensen, een loflied voor het Drentse landschap en het intens mooie ‘Nooit hef nog nooit’: een prachtig lied, opgedragen aan haar moeder. Enkele liedjes springen eruit door verrassende harmonische of melodische wendingen. Maar het is toch vooral de poëtische lading van haar teksten die ‘Thuus’ tot een cd maakt waar je graag naar terugkeert.

Margaretha Kleine wordt geboren in Schoonebeek (Drenthe) in 1972. Van een oom leert ze op 8 jarige leeftijd de eerste gitaar akkoorden die ze verder uitbreidt via de muziekschool in Coevorden en Hoogeveen. Ze bracht drie cd’s uit waarvan ‘Drok’ haar debuut is die ze opnam in de studio van Syb van der Ploeg (De Kast). Kleine zingt over het algemeen in het Drents dialect maar ook in het Nederlands en Engels. Ze treedt vooral op in Drenthe, Friesland en Groningen en was te zien in het voorprogramma van Syb van der Ploeg en Daniël Lohues.

  • Margaretha Kleine: ‘Thuus’ (Marista)

© Mattie Poels