Merope is een gemêleerd kwintet met een aangename maar zeer ongebruikelijke bezetting. Tegen een bijna psychedelische achtergrond word je meegenomen in een sfeer van metaforische wisselingen. Sober en klankrijk geïnstrumenteerd waarbij de kanklès (citer) en de bansuri (Indiase fluit) de meest opvallende instrumenten zijn, ondersteund met gitaar/effecten, bas en percussie.

‘9 Days’ heeft een geheel eigen karakter, waarbij elke compositie zijn eigen timbre heeft. Dat geeft de muziek iets ongrijpbaars, maakt het afwisselend, ondoorgrondelijk en inventief. De arrangementen zijn vindingrijk en zitten vol kleine effectjes: krakend papier, krekels, galm, echo’s, reversed sounds, aanzwellende gitaren (zonder attack). Effecten die de muziek verrijken en soms pas na enige tijd opvallen. De Litouwse zangeres Indré Jugeleviciût, die ook de wonderschone kanklès bespeelt, zingt met een lieflijk, bijna fluisterende stem en bedient zich van (fonetisch) gezongen lyriek. Alhoewel de muziek van Merope met enige regelmaat ritmisch stevig wordt ondersteund, behoudt de cd zijn dromerig karakter. Bovendien zorgt het inventieve gitaar/effecten werk van Bert Cools voor een dubbele muzikale bodem waardoor dat peinzend karakter zelfs filmisch wordt geprojecteerd. Nergens wordt de muziek overladen en alle gespeelde partijen staan in dienst van het geheel en dat maakt ‘9 Days’ een prachtig collectief project.

Merope bestaat uit de Franse bansuri (Indiase fluit) speler Jean-Christophe Bonnafous, de Litouwse zangeres en kanklès speelster Indré Jugeleviciût, de Belgische gitarist en effecten maker Bert Cools, de percussionist Miguel Hiroshi uit Spanje en de Duits/Braziliaanse bassist Marcello Windolph.

Merope is live te zien (2012) op 1 nov. in het Tropentheater Amsterdam en 2 nov. in Korzo Den Haag.

De concerten van Merope worden georganiseerd door Music: World Series. Een organisatie die avontuurlijke musici uitgenodigd om samen één podium te betreden. Zo ontstaat een ongebruikelijke combinatie waar passie en spontaniteit voorop staan en een nieuwe mix van jazz en wereldmuziek wordt gecreëerd. In vier tournees per seizoen brengt de Music: World Series topmusici bij elkaar en biedt ze de ruimte om op innovatieve wijze een programma samen te stellen met muzikale wereldreizen vol verrassing, spontaniteit en passie.

  • Merope: ‘9 Days’ (meropemusic.com)

© Mattie Poels.