Zoobazar is een kwartet uit Madrid die de Zuid Europese muziek exploreert; Spaanse, Balkan, Griekse en Turkse muziek worden aangevuld met jazz, funk en folk met een vleugje elektronica. Op deze wijze ontstaat er intrigerende muziek waarin deze elementen met flair en egard zijn verwerkt.

Organisch, gedurfd en bovendien formidabel gespeeld. Originele composities, tot in de finesses uitgewerkt tot boeiende en alternerende muziek die zowel opzwepend als zeer ingetogen is. Een genot voor de avontuurlijke luisteraar.

De vier musici van Zoobazar hebben hun muzikale sporen al lang verdiend in groepen als Radio Tarifa, La Musgana en bij het gezelschap van saxofonist Javier Paxarino. De Arabisch, Griekse en Turkse elementen van deze groepen komen nu samen in Zoobazar en biedt de luisteraar een rijk palet van Zuid-Europese muzikale heerlijkheden. We horen violist Diego Galaz, drummer/percussionist Pablo Martin en bassist Hector Tellini. Opvallende is de rol voor Amir John-Haddad die met zijn ûd, saz, bouzouki en gitaren een grote stempel drukt op de muziek van Zoobazar. Geboren in Duitsland met een Colombiaans/Palestijnse achtergrond leert hij als autodidact allerlei snaar instrumenten bespelen. Hij verhuist in 1997 naar Spanje, naar Madrid, op zoek naar de flamenco en wordt lid van Radio Tarifa.

Zoobazar is een uniek kwartet uit Madrid, met vier voortreffelijke muzikanten. Ze wonnen de eerste prijs tijdens het ‘Injuve 2004‘, een festival voor nieuwe getalenteerde groepen en ze traden op het Getxo Folk Festival, begin september in Bilbao (Noord Spanje). ‘Uno’ heet het debuut album en werd geproduceerd door gitarist Carlos Raya.

© Mattie Poels.