The Touré-Raichel Collective‘ is een uniek project tussen de Malinese gitarist Vieux Farka Touré en de Israëlische popartiest en pianist Idan Raichel die elkaar per toeval ontmoeten op een Duits vliegveld in 2008. Er ontstaat een chemie tussen beide musici dat resulteert in een aantal sessies en een concert in Tel Aviv. Het resultaat is nu terug te vinden op ‘The Tel Aviv Session‘.

Het Touré-Raichel Collective treedt op in Rasa (Utrecht) op 31 okt. en 1 nov. 2012

Een geslaagd project dat door de ontspanning en flexibiliteit hier en daar boven zichzelf uitstijgt. De stukken zijn al improviserend in de studio ontstaan, veelal over korte herhalende melodieën gevolgd door improvisaties. Idan Raichel benadert daarbij in enkele stukken de piano als een kora, de West Afrikaanse harp: hij tokkelt met beiden handen over de snaren. Een ander kora benadering is zo niet nog effectiever: terwijl hij de snaren met één hand dempt, gebruikt hij de andere om de korte motiefjes te spelen. Vieux Farka Touré, de zoon van de legendarische gitarist Ali Farka Touré (1939-2006), speelt akoestische gitaar met een helder, doortastende souplesse met korte, markante melodielijnen. Het duo wordt bijgestaan door bassist Yossi Fine (Lou Reed en Meshell Ndegeocello) en kalabas (percussie instrument) speler Souleymane Kane. Verder horen we de mondharmonica alleskunner Frédéric Yonnet, de tar (Iraans snaarinstrument) speler Yank Ale Segal en de Israëlisch/Ethiopische Cabra Casay zangeres (van het Idan Raichel Project) die een bijzonder prachtig Ethiopische kleur mengt in ‘Ane Nahatka‘.

De cd The Tel Aviv Session’ is een geslaagd project, moet wel een beetje op gang komen, maar naarmate de cd vordert, wordt de muziek steeds indrukwekkender. Echt spannend wordt het tijdens het slotwerk ‘Alem’, waar Mark Eliyahu de kamanche (Turks/Iraans strijkinstrument) speelt. Hierdoor ontstaat er een Malinees-Israëlisch-Midden-Oosten connectie die weergaloos is!

  •  The Touré-Raichel Collective: ‘The Tel Aviv Sessions’ (Cumbancha/Munich Records)

© Mattie Poels.