De nieuwe cd van Arifa slaat een deuk in de Nederlandse muziek markt. Het kwartet brengt met ‘Anatolian Alchemy’ eigen gecomponeerde stukken vol poëzie en lyrische schoonheid. Schijnbaar eenvoudige thema’s worden door (onregelmatige) maat- en toonsoorten omgetoverd tot juweeltjes die het innerlijke prikkelt en stimuleert. Ze gebruiken steevast de juiste intentie en toonzetting waardoor je wordt ontvoerd in een werelds landschap, verrijkt met filmische elementen. De fraaie composities, met prachtige melodische wendingen, zijn bijna allemaal geschreven door de klarinettist Alex Simu. Veelal doorgecomponeerd en bijzonder fijnmazig gearrangeerd, waarbij de instrumenten elkaar aanvullen en ondersteunen, subtiel gecomplementeerd met elektronica. Het geheel is doorspekt met solo’s waarbij het gaat om inventiviteit en vindingrijkheid, wars van onnodig gepriegel. ‘Anatolian Alchemy’ is minder oriëntaals georiënteerd dan hun debuut cd ‘Beyond Babylon’, waarbij de vervanging van de kanun in (jazz)piano  een breder klank scala teweeg brengt. Arifa laat met ‘Anatolian Alchemy’ een onuitwisbare bespiegelende indruk achter.

Arifa v.l.n.r.: Alex Simu (Roemenië) sax, klarinet & laptop / Sjahin During (Turkije/Nederland) Afro Anatolische percussie / Franz von Chossy  (Duitsland) piano / Mehmet Polat  (Turkije) ûd & zang

Speellijst: 4 nov. Deventer Schouwburg / 8 nov.  Den Haag Regentes – Ketelhuis / 30 nov. Tilburg Paradox / 16 dec. Zaandam Serah Artisan / 20 dec. Amsterdam Bimhuis / 22 dec. Leiden De X

Arifa oogstte veel succes na het uitbrengen van hun debuut ‘Beyond Babylon’ (2010). De groep begeleidde de zangeressen Lilian Veira, Izaline Calister, Ghalia Benali, Karsu Dönmez en Aynur en trad op tijdens grote festivals zoals de Womex (Denemarken), Havana Jazz Festival (Cuba), Akbank Jazz Festival (Turkije), Ollin Kan Festival (Mexico) en Cairo Jazz Festival (Egypte).

In 2012 wordt Osama Abdulrasol (kanun) vervangen door de Duitse jazz pianist Franz von Chossy, komt hun 2de cd ‘Anatolian Alchemy’ uit en maakt de groep een toernee door Frankrijk en Nederland.

  • Arifa: ‘Anatolian Alchemy’ (Music&Words)

© Mattie Poels.