De Braziliaanse gitarist Munir Hossn en de Zwitserse drummer / percussionist Flo Reichle komen elkaar tegen tijdens een sessie in Salvador, een kustplaats in het noorden van Brazilië. Beiden musici hebben een voorliefde voor de Braziliaanse muziek die ze tegenwoordig delen met de buitengewoon ritmische Italiaanse bassist Toni Schiavano. Samen vormen ze het trio Pedra Preta.

Opvallend is de ritmische gelijkheid van Pedra Preta die doorklinkt in elk stuk waarbij de muzikanten elkaar perfect aanvoelen. Braziliaanse ritmen worden omgedraaid, poly ritmisch en voorzien van veel ghost’s notes: korte voorslagen die het geheel nóg swingender en indrukwekkender maakt: dat niet alleen in de drumpartijen te horen is, maar ook in bas en gitaar.

De muziek van Pedra Preta exalteert in uiterst volmaakte en bijna laconiek gespeelde stukken: zeer ritmisch en compact waarbij het basspel van Schiavano opvalt door zijn volle en pikante timbre waarmee hij exacte melodieën en loopjes speelt, zoals we dat ook tegenkwamen bij o.a. Jaco Pastorius (Weather Report/Joni Mitchell). Hij laat de tonen resoneren en regelmatig dempt hij de snaren waardoor zijn bas melodie een quasi drumpartij in zich draagt. Het gitaarwerk van Hossn, die overigens (bijna) alle stukken schreef, beweegt zich van elektrisch naar akoestisch. Hij tokkelt, speelt met gedempte snaren en gaat helemaal los in ‘Lasquinei Preso Em Paris‘ en ‘Roy‘ waar hij de gitaar laat fuzzen met distortion. Flo Reichle is een heerlijk, strakke drummer die bijzondere inventieve drumpatronen assimileert met zijn percussie kwaliteiten.

Het trio Pedra Preta bewijst met hun debuut ‘Your Choice’ de kunst van het weglaten, het muzikaal insinueren en op ongelooflijk smeuïge wijze neerzetten van een Braziliaanse cross-over mix met veel improvisatie.

  •  Pedra Preta: ‘Your Choice’ (Unit Records/Codaex)

© Mattie Poels.