De chicha is van origine de Peruaanse muziek van de migranten. Ze vestigden zich begin jaren ’60 massaal vanuit de bergen (Andes) in de grote steden, zoals Lima (de hoofdstad) en het zuidelijker gelegen Arequipa op zoek naar werk. De chicha wordt de muziek van de jeugd en enorm populair in de jaren ’70 en begin jaren ’80 in heel Peru. De veelal instrumentale muziek is een mix van huayno folk uit de bergen gemengd met rock/pop. Een prachtige compilatie is nu te vinden op de dubbel-cd ‘Cumbia Beat Volume 2’

Elektrische gitaren worden versterkt en klinken met galm, waardoor ze een surf sound krijgen en hier en daar horen we ook een wah-wah pedaal. Vaak zijn er meerdere gitaristen in één band die simultaan dezelfde melodie spelen, dat een brede sound geeft. Verder klinkt er een orgel (Farfisa) met een ijle klank, typisch voor de chicha muziek, blazers, aangevuld met basgitaar en percussie: bongo’s, timbales, rasp en conga’s. De muziek is vaak instrumentaal maar als er gezongen wordt, gaan de teksten over liefde, werkeloosheid, aanpassings moeilijkheden en eenzaamheid. De chicha wordt ook gemixt met de Colombiaanse cumbia: een stijl uit de kuststreek van Colombia die van origine gedanst werd op stranden met alleen percussie begeleiding. De typische cumbia ritmiek met toevoegingen van son en salsa elementen geeft de chicha een breed spectrum.

Cumbia Beat Volume 2′ geeft in 34 tracks een prachtig overzicht van de chicha, uitgebreid na te lezen in het bijgeleverde boekje (in Spaans en Engels).

‘La Chichera’ van de groep Los Demonios del Mantaro van Carlos Castro. Muzikant uit Zuid Peru die midden jaren ’60 de eerste hit chicha scoorde met het liedje ‘La Chichera’ en daarmee waarschijnlijk ook de naam chicha vestigde. Hij was liedjes schrijver en mondharmonica speler, de eerste die het instrument in de chicha gebruikt. Overigens is de chicha ook de naam voor (zelf) gebrouwd maïsbier dat we tegenkomen in heel Zuid Amerika.

Gitarist Maximiliano Chávez was een van de eerste die het wah-wah pedaal gebruikt in de chicha. Hij kwam uit Paramonga (een stad in Noord Peru) en maakte met Los Orientales de Paramonga een heel eigen geluid binnen de chicha die tot ver in de jaren ’70 te horen was.

  • Alle muziek uit deze blog komt van de dubbel-cd: ‘Cumbia Beat Volume 2‘ (Vampi Soul/SonicRendezVous)

© Mattie Poels.