De Israëlische pianist Omer Klein heeft een uitmuntend talent om de Israëlische signatuur prachtig te assimileren in zijn composities. Hij gebruikt akkoord progressies en toonkeuzes die kenmerkend zijn voor het Israëlische idioom en brengt deze met groot gemak, waardoor zijn muziek moeiteloos en vanzelfsprekend klinkt.

Met zijn trio speelt hij een indrukwekkende set die doordringt tot de roots van de Israëlische muziek. Zijn werken hebben een hoog melodisch karakter en zijn eigenlijk instrumentaal gespeelde liedjes met ongewone en verrassende akkoorden, met hier en daar een verwijzing naar het Sefardisch repertoire. Omer Klein speelt op ‘Rockets On The Balcony’ zowel piano als Fender Rhodes. Hij is een ritmisch pianist die zeer gedreven soleert binnen de (on)regelmatige ritmiek, voortreffelijk ondersteund door bassist Haggai Cohen Milo en drummer Ziv Ravitz. Zijn muziek is lyrisch van aard: hoe fel en stormachtig sommige composities of improvisaties ook zijn, steeds hoor je de liefde en passie voor de muziek. Opmerkelijk klinken hier en daar de stijl kenmerken van diverse pianisten. Het ‘Caribische’ van Michel Camilo, de ‘pompende‘ linkerhand van George Shearing en de lyriek en gospel touché van Keith Jarrett. Omer Klein verwerkt het tot zijn eigen stijl en sluit daarmee aan bij de melodische stroming die al een aantal jaren het jazz idioom beïnvloedt.

‘Rockets on the balcony’ (2010) is de vierde cd van Omer Klein, geboren in Israël in 1982. Studeerde jazz aan de Thelma Yellin High School of the Arts in Israël en emigreert op zijn 23ste naar Amerika, waar hij verder studeert aan het New England Conservatory bij pianist Danilo Perez. Eenmaal verhuist naar New York, geeft hij concerten in de Blue Note en Canergie Hall en gaat hij cd’s opnemen. ‘Duet‘ (2007), ‘Introducing Omer Klein’ (2008), solo cd ‘Heart Beats‘ (2009) en zijn laatste cd ‘Rockets On The Balcony’ uit 2010; de eerste cd die werd uitgebracht bij het Tzadik label van saxofonist en pionier John Zorn (1953). Omer Klein wint de eerste prijs tijdens het Jazz Hoeilaart International Competitie in België en schreef de muziek voor het theaterstuk ‘Lemon Tree’ in Düsseldorf.

*Voor meer Omer Klein video’s Klik Hier.

  • Omer Klein: ‘Rockets On The Balcony‘ (Tzadik/TZ8156)

© Mattie Poels.