‘Aduna’ (De Wereld) heet de cd van het Senegalese duo: Malick Pathé Sow (rechts) en Bao Sissoko. Heerlijk, zon overgoten snaren muziek, met sprankelende gitaar, hoddu (soort banjo) en kora (West Afrikaanse harp). Beide beheersen voortreffelijk hun instrument waarbij instrumentale muziek afgewisseld wordt met gezongen stukken.

Teksten handelen over het onrecht in de wereld: oorlog, vrouwenrechten en gedwongen migratie, maar ook de natuur en de Islam staan centraal op ‘Aduna’ voor respect en waardering.

Op een eerlijke en vanzelfsprekende manier verwerken ze de mandinka melodieën met westerse tonaliteiten. Zo ontstaat wonderschone en zeer toegankelijke muziek met een mijmerende atmosfeer die helemaal past bij de thematiek.  Malick Pathé Sow en Bao Sissoko worden bijgestaan door een viertal musici op calabas (slaginstrument), divan (Turks snaarinstrument) en zang. De meest opvallende is Guo Gan, een Chinees erhu speler (één snarig strijkinstrument) die op prachtig eigen wijze de ‘Hommage à Ali Farka Touré‘ (1939-2006) pentatonisch verrijkt. Overigens, de erhu lijkt enigszins op de nianiooru, hèt strijkinstrument van de Peuhl bevolking uit Senegal.

Malick Pathé Sow (zang, hoddu, gitaar) komt uit de traditie van zangers en instrumentenbouwers. Hij was jarenlang de vaste begeleider van Baaba Maal en woont sinds 1995 in België. In 2008 nam hij zijn debuut cd Maayo Men op en richtte zich daarmee op de oude traditie van de peuhl bevolking uit West Afrika. Bao Sissoko groeide ook op in Senegal, in een familie van griots (verhalenvertellers). Zijn vader, vast lid bij het Nationaal Ballet in Senegal, leerde hem de kora bespelen. Hij woont tegenwoordig in België en werkte o.a. met violist Wouter Vandenabeele.

Voor de cd presentatie video: klik hier.

  • Malick Pathé Sow & Bao Sissoko: ‘Aduna’ (muziekpublique.be)

© Mattie Poels.