Claude Martí (1940/Carcassonne) is een zanger uit Occitanië, Zuid Frankrijk. Sinds eind jaren ’60 zingt hij maatschappij kritische liederen in het Occitaans dialect en brengt in 1969 zijn debuut cd uit. Hij was de eerste zanger die succes oogstte met deze in het dialect gezongen liedjes en werd daarmee een van de leidende figuren binnen de Nòva Cançon beweging, begin jaren ’70.

Aanvankelijk trad hij solo op, met zijn gitaar, maar werd vanaf 1980 bijgestaan door bassist Pierre Peyras, percussionist Patrtice Héral, accordeonist Lionel Suarez en Gérard Pansanel (gitarist en mandoline) die naast een voortreffelijk musicus ook een begenadigd arrangeur is. Alledrie begeleiden ze Claude Marti op ‘Cò Milhor de Marti’.

De opbouw van de liedjes zijn over het algemeen vrij eenvoudig en duidelijk van aard in een couplet-refrein structuur met markante, onverwachte harmonische wendingen. De eerste indruk van ‘Cò Milhor de Marti’ is echter niet eenduidig. Sommige stukken bevatten heldere melodieën en klinken logisch, anderen zijn verwikkeld in een gecompliceerder arrangement, maar steeds overtuigend en geloofwaardig gezongen. De gitarist en arrangeur Gérard Pansanel heeft verrassende oplossingen gevonden om de muziek avontuurlijker en spannender te maken. Het gebruik van slide gitaar, twinkelende mandoline, aparte percussie en blazers zetten het geheel in een bloeiende ambiance, waardoor de cd afwisselend is en elk lied een heel eigen sfeer krijgt. Zoals dat gebeurt in bijvoorbeeld ‘Tu mon vilatge’ dat start met een prachtig ûd (Arabische luit) intro, verderop aangevuld met een (tremolo) mandoline en lange blazers melodieën.

Claudi Marti bracht vanaf 1969 zo’n dertien cd’s uit. ‘Cò Milhor de Marti’ is uit 2006, zijn twaalfde en werd heruitgebracht in 2012. Hij is naast zanger en liedjes schrijver, ook dichter en novelist en schreef meer dan tien boeken. Tegenwoordig woont hij in Corbières, een plaatsje 50 km ten noorden van Aix-en-Provence.

  • Klik hier voor de youtube van ‘Tu mon vilatge’
  • Claude Marti:Cò Milhor de Marti’ (Al Sur/Codaex)

© Mattie Poels.