De Zweedse pianist Jacob Karlzon sluit met zijn cd ‘More’ muzikaal aan bij zijn landgenoot, de bassist Lars Danielsson: zeer melodische muziek met een bewogen karakter, waarbij Karlzon een ferme aanvulling zoekt met elektronica. Van licht flanerende, sissend en suizende scapes in het enerverende ‘Running’, tot vette elektrodrums in het rockende ‘Dirty’. De cd wordt afgewisseld en doorspekt met computergestuurde metamorfoses en licht (ritmische) ondersteuning. Bassist Hans Andersson en drummer Jonas Holgersson van het trio blijven nadrukkelijk aanwezig en voegen zich in het klankbeeld dat door de piano/keys van Karlzon wordt gecreëerd. Werkelijk prachtig klinkt in trio bezetting ‘The Riddle’ (van Nik Kershaw) en in ‘Here To Stay’ (van de Amerikaanse metalband KoRn), gaat het trio zelfs helemaal los: de piano maakt plaats voor de elektrisch-gitaar-klinkende-synthesizer.

Jacob Karlzon is een lyrisch pianist die veelal recht soleert, zonder al te veel (ritmische) uitstapjes. Vakkundig en steeds duidelijk reflecterend aan de thematiek. Hij lardeert met een subtiele synthesizer kleuring de jazz/impro die nu wel heel dicht tegen de popmuziek aanleunt: waarmee hij bewijst dat sommige popliedjes onsterfelijk zijn. Niet nieuw overigens: saxofonist Tim Ries blies een hele cd vol met Rolling Stones covers, Miles Davis was er al met ‘Time After Time‘ (Cindy Lauper) in 1985 (van zijn L.P. ‘You’re Under Arrest’) en pianiste Hiromo zorgde voor een fantastische uitvoering van ‘Under the Bridge‘ van The Red Hot Chili Peppers….

  • De cd ‘More’ van het Jacob Karlzon 3 biedt ‘meer’ op de rand van pop, jazz & improvisatie muziek waarbij grenzen vervagen maar de stemming stijgt!

Jacob Karlzon’s (1970/Jönköping) debuut cd kwam uit in 1992. Hij bracht in twintig jaar nog zes cd’s uit en was gastmuzikant op meer dan veertig andere. In 1997 win hij de Malmö combo Blue Pages Award en werd drie jaar later benoemd tot ‘Musician of the Year’ door de Zweedse radio. Met zijn Jacob Karlzon Trio toerde hij door Scandinavië, Litouwen, Duitsland en de U.K. Sinds 1997 is hij de vaste begeleider van de Zweedse zangeres Viktoria Tolstoy.

  • Jacob Karlzon 3: ‘More’ (ACT/Challenge).

© Mattie Poels.