‘A Deeper Tone of Longing’ is het nieuwste samenwerkingsproject van de Iraanse zangeres Masha Vahdat en de Amerikaanse zanger Mighty Sam McClain. Het zoveelste bewijs dat taal, religie en cultuur geen barrière is, maar juist als katalysator dient voor bijzondere muziek die uitblinkt in vertrouwen en wederzijds respect.

Opmerkelijk hoe twee totaal verschillende stemmen een zo organisch geheel vormen waarbij ze elk zingen in hun eigen taal en cultuur. Masha Vahdat met de fijnzinnige en weergaloze Perzische ornamenten die ze perfect beheerst en zingt met groot gemak en Mighty Sam McClain in een warm blues/gospel idioom, met groot gevoel voor subtiliteit. Niet simultaan maar steeds afwisselend en in elkaars vertalingen dat aanvankelijk vervreemdend werkt, maar waarbij de begeleiding herhaaldelijk zorgt voor een buitengewoon coherent geheel: bestaande uit Westerse instrumenten, aangevuld met ney (hees klinkende herdersfluit) en kamanche: de typische Iraanse viool die rechtop wordt bespeeld.

Alhoewel de titel ‘A Deeper Tone of Longing’ ietwat pathetisch aandoet, is de uitwerking subliem en etaleert een intense Iraans/Amerikaanse connectie, een voorbeeld voor politici!

Zangeres Masha Vahdat werkte al eerder met producer en tekstdichter Erik Hillestad tijdens het project ‘Lullabies from the Axis of Evil‘ uit 2003. Vijf jaar later maakten ze samen de cd ‘Scent of Reunion’, de eerste samen met Migthy Sam McClain die nu een vervolg krijgt met ‘A Deeper Tone of Longing’.

  • Masha Vahdat & Mighty Sam McClain: ‘A Deeper Tone of Longing’ (Kirkelig Kulturverksted/Xango)

© Mattie Poels.