I Compani speelde de afgelopen jaren diverse theater producties, opgedragen aan de vrouw. De diva’s van het witte doek. Daar wordt in 2012 de nieuwe cd ‘Garbo’ aan toegevoegd, uitgegeven in een bijzonder ingenieus en uitklapbaar hoesje. Op de eerste cd vinden we werken van de voorstelling ‘Garbo and other Godesses of Cinema’. De bonus-cd ‘Tango and Impro’, is opgedragen aan de Franse actrice Maria Schneider (1952/2011). Beiden cd’s zijn live registraties, opgenomen in Amsterdam, Tilburg, Nijmegen en Arnhem.

Op ‘Garbo and other Godesses of Cinema, staan veel nieuwe composities, veelal geschreven door Bo van de Graaf (foto), saxofonist en arrangeur van I Compani. De muziek is voortvarend met een hoog filmisch karakter, onverwachte muzikale wendingen met een bijzondere instrumentatie. Het gebruik van de bandoneon, smaakvol synthesizer, viool en transparante blazerspartijen, afgewisseld met (jazz) solo’s, biedt niet alleen een scala aan bioscoop spanning, humor en sensatie maar vooral virtuositeit. Het geheel wordt hier en daar gelardeerd met film quotes die het witte doek wel heel dichtbij brengt. Opvallend is de aandoenlijke uitvoering van Danza Sacra (Verdi), uit I Compani’s voorstelling Aida uit 2001, gezongen door Christoph Mac-Carty, de pianist.

De bonus-cd ‘Tango and More‘ (opname eind 2011), is vrijer qua improvisatie en opzet en biedt een nieuwe ongelimiteerde kijk op de tango, die met vlagen duidelijk aanwezig is. Bovendien heeft de bandoneon een prominentere rol en geven strijkers en blazers de arrangementen extra veel diepgang. Het stuk ‘Brand’ is gebaseerd op een motiefje van Dollar Brand, de Zuid Afrikaanse pianist die midden jaren ’70 voor zijn geloof zijn naam veranderde in Abdullah Ibrahim. ‘Francis Bacon‘ en het werk ‘Why did she Choose You?‘ zijn een prachtig exposé van de Duits/Afghaanse zangeres Simin Tander die sinds 2004 regelmatig optreedt met I Compani.

‘Garbo and other Godesses of Cinema/’Tango and More‘ is een fraai document voor wie van (retro) film houdt en avontuurlijke muziek!

  •  I Compani: ‘Garbo’ (Eigen Beheer/Bovandegraaf.nl)

© Mattie Poels.