De viool en nyckelharpa (druktoetsenviool) zijn bij uitstek de Zweedse folk instrumenten die van oudsher solistisch werden bespeeld voor een dansend publiek. Pas veel later, midden 20ste eeuw, gingen muzikanten met elkaar musiceren. Toen in de jaren ’60 de folk revival West Europa overspoelde, ontstonden veel festivals en groeide de folk tot aan de hemel.

De Zweedse folk groep Lyy sluit aan bij deze traditie en brengt een mix van akoestische folk waarbij de viool/nyckelharpa en de vocalen van Emma Björling toonaangevend zijn. De lange typische (vibrato-loze) vioolstreken cirkelen om een grondtoon en refereren regelmatig aan de bourdon, gelardeerd met melodische ornamenten. Björling’s stem heeft een opmerkelijk markante dictie. Ze zingt kristal helder en onbevangen dat subliem past binnen de folk signatuur. Het repertoire van Lyy bestaat uit nieuw, vindingrijk gecomponeerde stukken, met een couplet & refrein opbouw. Daarentegen zijn de traditionele melodieën kort en vrij eenvoudig van aard: indertijd gemakkelijk te onthouden voor de rondtrekkende muzikant uit begin 20ste eeuw. Het kwintet Lyy bouwt ze geraffineerd uit tot degelijk en vakkundige muziek.

Lyy wordt in 2006 opgericht door gitarist Petrus Johansson en Emma Björling, die elkaar leren kennen op de Universiteit. De percussionist van de groep, Martin Norberg groeide op met folk muziek en studeerde jazz (saxofoon) en folk aan de Ingesund College of Music. Tegenwoordig werkt hij als muziek docenten trad o.a. op met de trombonist Nils Landgren. Violiste Anna Lindblad groeit ook op in een folk nest en start als negen jarig meisje met viool spelen. Studeerde aan de Royal College of Music in Stockholm en doet folk ervaring op in Ierland en Quebec (Canada). Tenslotte David Eriksson, de nyckelharpa en violist van Lyy. Hij wordt door zijn ouders meegenomen naar de talloze optredens die zij geven met hun dans orkest. Al vroeg ontdekt hij, na de piano, de nyckelharpa en studeert aan het Eric Sahlström Institute en het Royal College of Music in Stockholm. Tegenwoordig is hij docent en freelance musicus.

  • Lyy:Två‘ (Dimmaswe.com)

© Mattie Poels.