Jack DeJohnette is een drummer met oog voor details, speelt orkestraal, transparant en zeer verzorgd en is de meester van de ghostnotes: ‘suggestieve’ noten die zijn spel ongelooflijk dynamisch en stuwend maakt. Bovendien ontwikkelde hij in het trio van Keith Jarrett, waarmee hij sinds 1983 optreedt, een nieuwe slagwerk benadering en geeft daarmee de drums een prikkelende rol binnen het trio idioom. Hij beheerst de kunst van het weglaten, van het suggereren, het spelen ’tussen de noten’, waardoor er een soort drum watermerk ontstaat die een coherent geheel vormt met zijn mede musici en Jack DeJohnette een ster status bezorgd.

Jack DeJohnette treedt op in Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam op 7 okt. en in LantarenVenster, Rotterdam op 8 oktober 2012.

Hij wordt geboren in Chicago, 9 augustus 1942 en speelt aanvankelijk piano èn drums, maar kiest na zijn middelbare school uiteindelijk voor het slagwerk. Als hij op zijn 24ste naar New York verhuisd, heeft hij het hele r&b en free jazz spectrum verkend en wordt eind jaren ’60 de vaste begeleider van het succesvolle kwartet van saxofonist Charles Lloyd. Hiermee toert hij door Amerika, Europa, Rusland en het Midden Oosten. Bovendien leert hij Keith Jarrett kennen, de pianist van het kwartet, waarmee hij jaren later de legendarische ‘Standards’ cd’s opneemt, aangevuld met bassist Gary Peacock.

Als hij begin ’70 de Miles Davis Group (na de cd ‘Bitches Brew’) verlaat, wordt het tijd voor zijn solo project The Jack DeJohnette Complex waarop hij naast drums ook melodica speelt. Tevens wordt DeJohnette een veelgevraagd studiomusicus voor opnamen van het kwaliteits label ECM uit München. In 1979 krijgt hij de ‘Prix du Jazz Contemporain de l’Academie Charles Cros’ en start een jaar later zijn project Jack DeJohnette Special Edition waar hij niet alleen drumt maar ook piano & keyboards speelt. Bovendien is hij percussionist en een verdienstelijk componist: schreef in ’92 ‘Concerto for a Better World’ voor het Rova Saxophone Quartet.

In deze youtube de bezetting waarmee DeJohnette optreedt in Nederland, begin oktober 2012.

© Mattie Poels.