‘Graniet’ is de tweede cd van Jadenk uit Noord Holland. Een semi akoestisch sextet dat zich muzikaal bedient van muziek uit Oost Europa, Zuid Amerika en de V.S. Originele composities en arrangementen met veelal een folk achtergrond. Er klinken ‘liedjes zonder woorden’, op twee na: gezongen door trompettist Rob Snip.

De groep laat een spontane en ongedwongen indruk achter, speelt raak getroffen thema’s die zeer herkenbaar klinken met hier en daar een muzikale vondst. Opzwepend, geamuseerd en onderhoudend met zelfs wat filmische elementen. We horen levendige solo’s op trompet en klarinet en een glooiende feature voor de accordeon in ‘Gånglåt’, een Sefardisch aandoende melodie in een prachtig opbouwend arrangement. Jammer is wel dat enkele nummers een beetje voortkabbelen en weinig soelaas bieden, zoals ‘Winklerningedag’ en het reggae aandoende ‘Joshua in Jamaica’. Toch biedt Jadenk een smaakvolle set die prachtig past bij de (new)folk golf die West Europa in de jaren ’70 overspoelde.

*Jadenk startte in 1989 en maakte in ’91 en ’93 de ‘Jadenk-toernee-denk’ langs de Friese westkust waarmee de groep enige bekendheid verwierf en bracht in 2010 hun debuut cd ‘Basalt’ uit.

Jadenk bestaat uit: Gert Ruijs: accordeon, Steffen Snip: klarinet/altsax, Peter Broersen: gitaar, Rob Snip: trompet/zang, Andreas Keesman: contrabas/basgitaar, Bastiaan Buissink: slagwerk.

  • Jadenk: ‘Graniet‘ (Prick ’n Jay Records)

© Mattie Poels.